Fitness 28. svibnja 2010.

Uhvati ritam capoeire

Capoeira
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Voliš glazbu i ples, ali klasični plesni tečajevi ti vrlo brzo dosade? Isprobaj capoeiru - brazilsku borilačku vještinu i igru koja ujedinjuje glazbu, ples, rekreaciju, brazilsku kulturu, akrobatiku, borilačke vještine i druženje u jednu cjelinu

Legenda o capoeiri

Postoje brojne legende o capoeiri - brazilskoj borilačkoj vještini koja je nastala za vrijeme kolonijalnog perioda u Brazilu. Jedna legenda kaže da su je razvili afrički robovi u težnji za slobodom. Ima jake afričke korijene, koji se manifestiraju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri.

O ovom neobičnoj plesnoj igri koja korijene vuče iz Rio de Janeira popričali smo s trenericom Tenom Kostanjšek koja nas je pozvala da ih posjetimo na jednom večernjem satu igre, glazbe, zabave, plesa i borbenih tehnika u prvom hrvatskom centru za capoeiru i afro brazilsku kulturu 'Capoeira Amazonas Centru' u Savskoj 166.

'Capoeira je u osnovi igra, tj. dijalog pokreta. Njom se mogu baviti svi, muškarci, žene, djeca od pete godine života, a gornje dobne granice zapravo nema. U sebi sadržava ples, glazbu, akrobatiku, borilačke vještine i svatko može u njoj pronaći nešto za sebe, dio u kojem će biti najbolji', objašnjava Tena.

Instrumenti određuju ritam

'Danas postoji više stilova capoeire, više vrsta igara, od onih koje su jako nisko podu do igara koje su jako visoke i u kojima prevladavaju skokovi, zračni elementi i visoki udarci. Berimbau, drveni instrument iz Brazila, koji izgledom podsjeća na luk određuje ritam igre koju ćemo igrati'. 

Sat počinje zagrijavanjem kroz capoeira pokrete. Capoeira se izvodi u krugu koji se naziva ''roda'', a oni koji ne igraju, pjevaju, plješću ili sviraju brazilske instrumente Pandeiro, Atabaque, Agogo i Berimbau.

'Capoeira je odličan način za razvijanje ritma kod djece. Svi dođu i misle kako nemaju ritma, ali ritam je nešto što se razvija. Na početku učimo pljeskati u ritmu, nakon toga slijedi pjevanje refrena, a s vremenom se ritam razvija kako treninzi napreduju. Ona je zapravo svojevrsni ritual modernog doba'.

Svaku 1. nedjelju u mjesecu, u sklopu redovnog programa održava se otvorena roda za sve capoeiriste i ostale koji žele osjetiti ritam i atmosferu capoeire.

Osim capoeire u Capoeira Amazonas Centru možeš učiti sambu, svirati brazilske instrumente, ići na tečajeve zumbe ili akrobatike. Podružnice centra nalaze se i u Vodicama, Splitu i Rovinju.

Kontakt: 098/ 224 834

e-mail:  info@amazonas.hr

Više info: www. amazonas.hr

Zaljubljenici u u capoeiru

 

Sanja (22) i Vedrana (21) su nam ispričale zašto vole capoeiru.

'Sviđa mi se energija na treninzima, svi smo kao velika obitelj. Ne natječeš se da budeš prvi, već si sam sebi konkurencija i tako primjećuješ vlastiti napredak'.

'Capoeirom vježbamo tijelo i dušu, a mogu je usporediti s učenjem novog jezika, koji učimo riječ po riječ', ispričala je Sanja.

'Tijekom treninga ispušem svu negativnu energiju iz tijela, a sviđa mi se jer predstavlja dio kulture u Brazilu', objasnila je Vedrana.

A što kažu dečki?

Dario (17) se bavi capoeirom već godinu i pol i preporučuje je svim dečkima zbog razvijanja mišića na cijelom tijelu.

'Capoeira je vježba, ritam, ples i glazba i druženje u jednom. Preporučam je svim dečkima jer lijepo razvija tijelo', objasnio je Dario.

Dominik (17) se nakon treninga osjeća razgibano, a najviše mu se sviđaju muzika i pokreti koji prate igru.

'Capoeira razvija i razgibava cijelo tijelo, i preporučam je svima', kaže Dominik.

Saznaj koliko je vježbanja dnevno potrebno za vitku liniju...

Prednosti

 

  • capoeira ujedinjuje aerobni i anaerobni trening
  • razvija cijelo tijelo jer rade sve mišićne skupine
  • uče se elementi borilačkih vještina
  • razvija ritam i muzikalnost
  • uči se sviranje brazilskih instrumenata
  • upoznaje se afro-brazilska kultura
  • poboljšava fizičku kondiciju
  • troši kalorije
  • jača samopouzdanje
  • izrazito je društvena aktivnost

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.