Fitness 23. svibnja 2011.

Trudničke vježbe za bolna leđa

Lujza1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bolovi u leđima jedan su od najčešćih problema u trudnoći, osobito tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Trudnica Lujza protiv njih se bori vježbanjem u Abargo centru, a fizioterapeutkinja Maja Cesarec objašnjava zbog čega se javljaju i savjetuje kako ih spriječiti

"Žene se tijekom trudnoće, pogotovo u drugom i trećem tromjesečju, žale na bolove u leđima i to najčešće u donjem, lumbalnom dijelu kralježnice. Razlog tome je što uslijed djelovanja hormona relaksina, koje tijelo luči, dolazi do omekšavanja vezivnog tkiva u predjelu zdjelice. Povećanjem maternice i težine djeteta stvara se dodatno opterećenje na donji dio kralježnice, a time i povećanje lumbalne lordoze, odnosno zakrivljenosti u donjem dijelu kralježnice", objašnjava fizioterapeutkinja Maja Cesarec, koja osmišljava i vodi Lujzin trudnički trening u Abargo centru.

Uz vježbanje bolovi nestaju

Zahvaljujući vježbanju, Lujza, koja je sada trudna pet mjeseci, više nema problem s bolovima u leđima, koji su počeli javljati početkom drugog tromjesečja:

"Moram priznati da sad već neko vrijeme nisam osjetila nikakve bolove u leđima, niti u drugim dijelovima tijela. Pretpostavljam da su za to zaslužne vježbe za leđa, ali i za trbušne mišiće, kao i vježbe istezanja. Posebno mi se sviđa što su vježbe raznovrsne pa prije svakog treninga s nestrpljenjem iščekujem što će mi ovaj put Maja smisliti.

U posljednje vrijeme osjećam kako mi se tijelo sve više mijenja, a ove vježbe mi pomažu da mišići prate sve te promjene i da s lakoćom obavljam svakodnevne obaveze. Pretpostavljam da se prilikom vježbanja i cirkulacija krvi u tijelu poveća, jer kad se poslije treninga opuštam i umirim, počinje intenzivan bebin trening, koja mi priušti masažu trbušnih mišića, ali s unutarnje strane, što je jedan neopisivo prekrasan osjećaj", kaže Lujza.

Njezina fizioterapeutkinja kaže da su dosta radile vježbe u četveronožnom položaju, kojima se djeluje na stabilnost trupa i aktiviraju se mali mišići oko kralježnice.

Također su izvodile vježbe za aktivaciju mišića u predjelu lopatica, kao prevenciju problema i bolova u tom dijelu kralježnice, do kojih inače dolazi zbog naglog povećanja grudi, koje onda opterećuju gornji dio leđa.

Vježba je lijek

Žene koje su prije trudnoće imale bolove u leđima, ponekad kažu kako su im se tijekom trudnoće ti bolovi smanjili ili u potpunosti nestali, a razlog je onaj isti hormon relaksin, koji je u ovom slučaju opustio do tada napetu muskulaturu i otklonio uzrok bolova.

Ukoliko planiraš trudnoću, a imaš problema s kralježnicom, Maja Cesarec iz Abargo centra savjetuje ti da unaprijed počneš raditi na općoj kondiciji i ojačaš mišiće, ali nije prekasno niti ako počneš vježbati tijekom trudnoće.

No, ističe, pritom budi oprezna, jer ako se se prije trudnoće nisi bavila nikakvim sportom, ne smiješ pretjerivati. Tjelesna aktivnost bi trebala biti umjerena.

"Vježbanje je siguran lijek koji može pomoći trudnicama.

Neke od korisnih vježbi tijekom trudnoće kojima bi se mogla prevenirati ili smanjiti bol u leđima su vježbe u četveronožnom položaju kojima djelujemo na stabilnost trupa i samim time aktiviramo male mišiće oko kralježnice.

Jednostavno hodanje je najbolja vježba. Ali nemoj hodati brzo i agresivno. Povedi računa o pravilnom držanju i izbjegavaj dizanje teških tereta", kaže Maja.

Smatra da je masaža tijekom trudnoće također jedan od načina kojima možeš smanjiti bolnost i olakšati si svakodnevne aktivnosti.

Više info: abargo.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.