Fitness 11. travnja 2017.

Svaki četvrti čovjek na svijetu je ili će postati dijabetičar

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Službena definicija dijabetesa tipa 2 kaže da je to progresivna, degenerativna, kronična bolest, poremećaj metabolizma glukoze uzrokovan manjkavom funkcijom gušterače i/ili, najčešće neosjetljivošću stanica na inzulin.

Brojne prirodne dodatke prehrani možeš pronaći na stranici Fit zone.

Ova nemogućnost stanica da iskoriste inzulin potiče gušteraču na pojačanu proizvodnju dodatnog inzulina, a ona pak u krvotoku uzrokuje povećanje inzulinske rezistencije, iscrpljene gušterače, i posljedično visoke razine šećera u krvi koji ne može u stanice.

Iz prethodno navedenog vidimo da je gušterača ili njena disfunkcija odgovorna za ovu podmuklu bolest. Tome treba dodati i to da ona ne luči samo inzulin, već i tisuće drugih manje ili više važnih enzima. Sjetimo se samo tripsina koji po teoriji nobelovca dr. Bearda nije odgovoran samo za dobru probavu već i za neke vrlo bitne druge procese u organizmu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Oboljeli od dijabetesa skloniji su gljivičnim infekcijama noktiju

Ovaj nobelovac je još prije više od sto godina postavio tzv. trofoblastnu teoriju nastanka raka po kojoj je baš tripsin ključan u razlaganju proteinske ovojnice oko tzv. trofoblastnih stanica od kojih između ostalog može nastati i kancerogeno tkivo.

Ova proteinska ovojnica zapravo skriva ove stanice od našeg imuno sustava. Tek uz djelovanje tripsina koji je uklanja, naša bijela krvna zrnca mogu uništiti one trofoblaste koji krenu u krivom smjeru.

Svaki četvrti čovjek na svijetu

Svaki četvrti čovjek na svijetu je ili dijabetičar, ili će to postati lošim izborom hrane i stila života. Naravno, veliku ulogu u svemu tome ima naše gensko naslijeđe, ali i dobre i loše odluke koje svaki dan donosimo, birajući hranu koja uvelike utječe na naše zdravlje.

U svijetu postoji velik broj istraživanja koji dijabetičarima sugeriraju pravilnu ishranu. Tako se ljudima sa tzv. staračkim dijabetesom, (iako od njega boluje i sve više relativno mladih ljudi), preporučuje u ishranu unijeti što više povrća, ribe, ulja, gljiva, sira, vrhnja, jaja, umjereno konzumiranje voća, grahorica, orašastih plodova, mlijeka, te izbjegavati čokoladu, kolače, tijesto, rižu, krumpir, kruh, brašno i slatkiše.

Brojne prirodne dodatke prehrani možeš pronaći na stranici Fit zone.

Problem zanemarivanja jetre

Dijabetičari jetru, najvažniji metabolički organ u organizmu zanemaruju i to je potrebno mijenjati. Kod metaboličkih promjena, npr. u metabolizmu ugljikohidrata, zbog nedostatka inzulina, formira se masna infiltracija koju je teško regulirati, i redovito kod teških dijabetičara prelazi u cirozu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hepatocite je potrebno zaštiti i obnavljati. Američki dijabetolog, dr. Pearson naglašava važnost dobre funkcije jetre u borbi protiv dijabetesa. On kaže da je pravi uzrok dijabetesa nemogućnost stanica da preko svoje stanične stijenke usvoje glukozu i tako dobiju neophodnu energiju za život.

Ako ta glukoza završi u krvotoku, gušterača je prisiljena lučiti inzulin koji glukozu sklanja u masno tkivo. Problem ostaje i dalje, stanice su i dalje gladne. Kako bi stanice lakše usvojile glukozu, potrebno je da jetra izluči tzv. Igh hormon, zato se poboljšanjem funkcije jetre bitno poboljšava opće stanje dijabetičara.

Brojne prirodne dodatke prehrani možeš pronaći na stranici Fit zone.

Dr. Pearson: pravi uzrok dijabetesa nije nedostatak inzulina

Dr. David Pearson u svojoj knjizi život bez dijabetesa navodi i ovo : iako neliječen ili nezaliječen dijabetes može dovesti do otkazivanja funkcije bubrega, srčanih bolesti, visokog tlaka, srčanog i moždanog udara, amputacije, pa čak i tumorskih oboljenja, ovaj dijabetolog kaže da pravi uzrok dijabetesa nije nedostatak inzulina.

Čovjekov organizam je, kaže dr Pearson, vjerojatno najsloženija pojava u svemiru i možda ga nikad u potpunosti nećemo uspjeti razumjeti. Prema tome, što god mi poduzimali da ga izliječimo neće u potpunosti uspjeti, i jedni način da pobijedimo dijabetes je da našem organizmu omogućimo da uz našu pomoć sam pobjedi dijabetes.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Naše tijelo izgrađeno je od bilijuna stanica i svaka od njih za svoj život treba određenu količinu energije. Stanice ovu energiju dobivaju od šećera, primarno u obliku glukoze. Važno je znati da se u zdravu stanicu glukoza vrlo lako apsorbira kroz staničnu opnu i nije joj potreban inzulin da bi se to dogodilo ali preduvjet za to je da nam krvotok bude čist od zasićenih masnoća i kolesterola.

Pravi uzrok dijabetesa za kojeg oni ne žele da znate

S ovim se ne slažu konvencionalna medicina i farmacija, kaže dr. Pearson, i izlaže po njemu pravi uzrok dijabetesa za kojeg kako kaže "oni ne žele da Vi znate", Po njemu baš te loše, zasićene masnoće, kolesterol i trigliceridi koji su veoma ljepljivi prekrivaju staničnu stijenku preko koje bi ova trebala apsorbirati glukozu.

Tako stanica postaje sve slabija, ostaje bez energije, šećer u krvi raste, a vi se osjećate umorno i bezvoljno. Tijelo sad reagira tako što naša gušterača počinje lučiti inzulin koji prihvaća višak glukoze i taloži ga u obliku masnog tkiva. Znači inzulin tjera naše tijelo da stvara više masnih naslaga.

Problem je po dr. Pearsonu u načinu na koji jedemo. Masna hrana i zasićene masnoće dovode do toga da su nam stanične opne koje bi trebale apsorbirati glukozu kronično prekrivene masnoćom. Zbog toga, a da bi se tijelo riješilo glukoze koja na našu žalost nije iskorištena, naša gušterača iz dana u da luči sve više inzulina, i na kraju i sama strada.

 | Author: PR Foto: PR Zato dr. Pearson ne vidi svrhu dodavanja inzulina "izvana" nego rješenje vidi u pravilnoj ishrani koja će smanjiti potrebu za njim.  Uglavnom ona izreka "dobrim uljima protiv loših masnoća" koju stalno spominjemo ovdje ima smisla. Pod dobrim uljima ovdje smo prije svega mislili na ulje cameline sative i crnog kima.

Ulje podlanka - jedan od najboljih prirodnih izvora nezasićenih masnih kiselina

Sinergija ljekovitog bilja za zdravu jetru i gušteraču

Crni kim, piskavica, sikavica i gorka dinja predstavljaju prirodne čuvare jetre i gušterače.  | Author: PR Foto: PR Uravnoteženi način prehrane i zdrav način života u kombinaciji sa navedenim ljekovitim biljem je od velike važnosti u osoba koje žive sa dijabetesom.

Macerat br. 4 - učinkovito regulira razinu šećera

Matičnjakov Macerat br. 4 je kombinacija biljnih ekstrakata sa mnogo različitih sinergistički djelujućih učinaka koji su izuzetno djelotvorni, sa mnogim dodatnim pozitivnim svojstvima koje ne može imati niti jedan lijek.

Ove i brojne druge prirodne proizvode potraži na stranici Fit zone.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.