Fitness Blic vježbe 07. ožujka 2017.

Super razlozi zašto moraš isprobati CrossFit trening

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako želiš dovesti svoje tijelo u vrhunsku formu i razviti svoje mišiće, bez da iz tjedna u tjedan ponavljaš jednu te istu trening rutinu, CrossFit je savršen izbor za tebe. Ovi intenzivni, kratki i raznoliki treninzi pripremit će te za sve zahtjeve svakodnevnog života.

CrossFit metoda razvijena je s namjerom da izazove što veći adaptacijski odgovor organizma. Upravo zbog toga što je svaki trening drugačiji, tijelo se nikada ne može u potpunosti naviknuti na ono što ga čeka, što daje notu uzbuđenja ovoj disciplini.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U to se mnogo puta uvjerio i profesor kineziologije Tomislav Jurak, koji je s Tajanom Grujčić na nedavno održanom ReebokXchallenge CrossFit natjecanju birao najbolji CrossFit tim.

Atmosfera je uvijek užarena

"Atmosfera na svakom CrossFit natjecanju je “nabrijavajuća”. Dobra glazba, napetost natjecanja, nepoznanica koji trening će se raditi… Sve to krasi CrossFit natjecanje. Bilo da se radi o iskusnim natjecateljima ili “weekend warriorsima”, svi žele postići što bolji rezultat. Treninzi su naporni i intenzivni pa kad izađete na natjecanje, želite se testirati uspoređujući se s drugima", objašnjava Jurak.

 | Author: PR Foto: PR

Samo natjecanje bilo je organizirano kao timsko. Svaki tim su sačinjavala 2 muška i 2 ženska člana, a ukupno je sudjelovalo 11 timova.

Brzo kretanje kroz zadatke

Samo natjecanje je bilo podijeljeno u 2 WOD-a (Workout of the day), kvalifikacijski i finalni. U finalnom WOD-u su sudjelovala 4 najbolja tima iz kvalifikacija.

U kvalifikacijskom WOD-u timovi su se okušali u sinkroniziranim marincima, wall balls dodavanju s loptom od 6 kilograma i sprintevima na 20 metara. Finalni WOD je uključivao 25 ponavljanja mrtvog dizanja, 25 skokova na kutiju. rameni potisak i 25 iskoraka sa 6 kilograma teškom loptom iznad glave.

 | Author: PR Foto: PR

Jurak napominje da je prilikom dizajniranja treninga za natjecanje važno imati na umu nekoliko stvari:

  • Da se rezultatima treninga (broj ponavljanja u nekom vremenu ili vrijeme koje nam je potrebno da izvršimo neki zadatak) dobije redoslijed koji je povezan s trenutnom formom natjecatelja
  • Da je provediv i mjerljiv od strane sudaca i natjecatelja
  • Da je standardiziran, odnosno da se sastoji od pokreta koji natjecatelji dominantno poznaju, što ne znači da ih ne čeka i pokoje iznenađenje.

"Prilikom sastavljanja treninga Tajana Grujčić i ja se uvijek vodimo željom da se natjecatelji brzo kreću kroz zadatke. Namjerno ne stavljamo velike težine, jer želimo maksimalno uključiti što više ljudi u ReebokXchallenge natjecanja", naglašava Jurak.

Otkrivamo kako se tajni agenti nose sa stresnim situacijama

Tajna uspješnog CrossFit treninga

Prema Juraku, 3 su tajne uspješnog CrossFit treninga. Prva je da trebaš pravilno usvajati pokrete, zatim ih usavršavati i naposljetku pravilno dozirati intenzitet vježbanja.

Svaki pokret i svaku vježbu moraš savladati do detalja kako bi mogla njome vladati u trenutku kada čuješ riječi "3...2...1...kreni!"

Budi odgovorna prema vlastitom tijelu i u svom razvoju budi temeljita i postepena. Slušaj svoje tijelo i svog trenera.

Nastavak ReebokXchallenga uz Krav Magu

 | Author: PR Foto: PR

U sklopu Xchallenga, Reebok organizira svoj drugi besplatan trening 11. ožujka u City Centeru One East. Ovoga puta tema je borilačka vještina Krav Maga. Riječ je o tehnici koja je nastala u Izraelu, a danas ju koriste vojne i policijske snage diljem svijeta.

Uz Krav Magu ćeš savladati samoobranu, ojačati samopouzdanje i naučiti kako se oduprijeti stresu. Skupi ekipu, dođi i zabavi se, a pritom nauči nešto novo. Ne zaboravi se prethodno prijaviti za trening, što možeš učiniti ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.