Fitness 03. svibnja 2012.

Ruši granice, savladaj strah i pobijedi!

Pobjednik4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pobjednik nikada ne odustaje jer to uopće nije ponuđena opcija. Pobjednik prepoznaje strah kao priliku za hrabrost. Bez straha ne možemo biti hrabri. Pobjednik ne dopušta da ga se definira, da mu se postavljaju granice. On ili ona sam sebe definira i za njega su granice tu da se ruše svakodnevno

Vrijeme promjena - ali na lošije

Dragi moj ti, već neko vrijeme razmišljam što se točno događa sa sportom i mnogim mladim sportašima u našoj zemlji. Izgleda mi kao da je nastupilo vrijeme velikih promjena, ali na žalost ne na bolje. Da li se promijenio mentalitet današnje mladeži, je li u pitanju generacijski efekt ili pak nešto globalno što samo ne primjećujem drugdje?

Nisam siguran što se točno događa, ali na žalost siguran sam da se radi o velikoj promjeni, jer danas je vrlo teško naići na grupu sportaša koji svakodnevno daju svoj maksimum na sportskom terenu, ali i izvan njega, na svakom treningu i na svakoj utakmici.

Na žalost, jednako takvo stanje je u društvu, većina daje tek toliko od sebe da bi preživjela, novac je postao osnovni motivator ponašanja i ogledalo angažmana većine, a rezignacija je postala prihvatljiv izbor.

Zadovoljstvo vlastitog postignuća

Nekada, ne tako davno, imao sam priliku trenirati u klubu koji je tada bio daleko od najboljeg kluba u državi. Međutim, ono čemu sam svakodnevno svjedočio jest nevjerojatan trud svakog pojedinca, izniman angažman trenera i svakog od nas - sportaša - oko najsitnijih detalja našeg sporta. Sportaši su tada pratili sebe, jedan drugoga i svjetske trendove iako je informacija tada bila znatno manje dostupna nego danas. Neki od nas imali su priliku nastupati za reprezentaciju, dok su drugi uz velike napore ostvarivali tek plasman na državno prvenstvo.

Bez obzira na mjeru uspjeha, svatko od nas pronalazio je zadovoljstvo u treninzima i vlastitim postignućima, ne samo na kraju sezone, već i onda kada je to i najbitnije - svakodnevno na treningu. Bilo je to vrijeme kada su sportaši u individualnom sportu poticali jedan drugoga na maksimum i nisu tolerirali isprike i opravdanja niti kod sebe niti kod drugih. Na razini države, bilo je to vrijeme kada smo u sportu postizali najveće uspjehe.

Recesija volje, truda i ulaganja

Danas, kao da je globalna financijska kriza zahvatila naše umove i rezultirala recesijom volje, truda i ulaganja u sebe. Jednako tako, kriza se osjeća na našem odnosu prema sebi i drugima. O tome sam se osvjedočio kada sam na jednim pripremama ušao u sobu sportaša koji su ležali svaki na svojem krevetu i dopisivali se preko facebooka jedan s drugim. Nekada budućnost, danas surova stvarnost i informacijsko doba osiromašilo je naše komunikacijske vještine i pretvorilo mnoge od nas u socijalne idiote koji bi nekada bili izuzetak, a ne pravilo.

Ono što je ostalo jednako kao i nekada je to da svi žele uspjeti. Međutim, nekada je vrijedilo pravilo da želja i motiv za uspjehom moraju biti jednako jaki kao želja za disanjem. Danas, svi žele biti uspješni u sportu, ali istovremeno žele biti popularni, zabavljati se, izlaziti, spavati, jesti hranu koja im se sviđa, izbjegavati bol koliko je to moguće.

Danas svi žele biti pobjednici, ali nisu svjesni što to znači. Ako želiš biti pobjednik morati ćeš zauzeti pobjednički stav od samoga početka, pa sve dok ne postigneš svoj cilj. Ako želiš biti pobjednik to znači da u tvom rječniku više ne postoje riječi poput ne mogu, teško je, odustajem…ne postoje izgovori i opravdanja za nedovoljan trud.

Nema odustajanja!

Pobjednik nikada ne odustaje jer to uopće nije ponuđena opcija. Pobjednik prepoznaje strah kao priliku za hrabrost. Bez straha ne možemo biti hrabri. Pobjednik ne dozvoljava da ga se definira, da mu se postavljaju granice. On ili ona sam sebe definira i za njega su granice tu da se ruše svakodnevno. Biti pobjednik znači ostaviti sve što sportaš ima na treningu ili natjecanju. Pobjednik ponekada gine, ali radije i to nego da živi kao gubitnik.

Dragi moj ti, ako želiš biti pobjednik onda radi sve, baš sve, što je potrebno da bi pobijedio. Nitko te ne može zaustaviti, osporiti tvoj trud i žrtve, nitko ti ne može reći što možeš, a što ne. Ti ne razumiješ predaju, niti u životu niti u sportu, ti poznaješ samo trud i žrtvu i davanje cijelog sebe za pobjedu. Pobjednici su rijetki i iznimni ljudi, ne zbog svojih sposobnosti nego zbog svog svakodnevnog stava. To je privilegirana skupina ljudi kojima može pripadati svatko od nas ako to doista odluči, pobjednik možeš biti ti, danas na svom poslu, na treningu i bilo gdje te život ponese.

Vrijeme je da se današnji mladi, ali i stari trgnu i shvate da imaju priliku, a iz velikih prilika se rađaju velika postignuća!

Kako se uspješnije nositi sa stresom pročitaj na Pametnoj kuni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.