Fitness 01. ožujka 2011.

Ronilačka avantura u egipatskom moru

Ronioci
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ronilačka ekspedicija sastavljena od 35 zaljubljenika u ronjenje, more i adrenalin nakon svoje velike egipatske avanture vratila se na kopno i s nama podijelila svoja iskustva i dojmove

Organizator ove ekspedicije je RonitiSeMora.com i RKGeronimo.hr, a ovo je već treća godina za redom kako u siječnju odlaze na put u Egipat. Najviše članova ekspedicije dolazi iz RK Geronima, a onda slijedi DPS-Zagreb te KPA Rovinj.  Moto ovog zanimljivog putovanja zaljubljenika u ronjenje je ''Roniti Se Mora''.

Ribarski grad Dahab - omiljeno mjesto za ronioce

Na put su i ove godine krenuli početkom siječnja, a njihovo odredište je bio mali ribarski grad Dahab (na egipatskom znači zlato), omiljeno mjesto za surfere i ronioce, smješten na Sinajskom poluotoku, s pogledom na Akabski zaljev i preko mora na Saudijsku Arabiju. 

Smjestili su se u resortu ''Happy Life Village'', desetak kilometara udaljenom od Dahaba, okruženi pustinjom sa dvije strane, Sinajskim gorjem i morem sa preostale dvije. Čim su stigli u ronilačkom centru Orca napravili su kompletan raspored ronjenja za tjedan dana.

Deset zarona u samo sedam dana

Iako i sami kažu kako će mnogima zvučati ludo i nemoguće, ali u tih sedam dana uspjeli su napraviti čak desetak zarona, a ronilačke lokacije su se samo izmjenjivale: Um El Sid, The Canyon, The Islands, Laguna, Mashraba, 3 Pool, Murray Garden, Caves, Golden Blocks, Blue Hole - El Bells, SS Thistlegorm te nacionalni park Ras Mohammed s lokacijom Shark & Yolanda Reef  koja se ubraja među top 10 svjetskih ronilačkih lokacija.

Međutim, najveći zaron je bio na SS Thistlegorm koji još nazivaju i podvodnim muzejom. Kako je to zaroniti na olupinu broda dugu 126,5 metara i ugledati 4898 tona željeza na dnu objasnio je Marko za kojeg je ovo bila prva ekspedicija u Egipatu.

'Za mene je ovo bila prva godina da sam u siječnju snijeg zamijenio morem i pijeskom, a ski hlače neoprenskim odijelom. U Egipat sam došao sa samo tri urona, tako da mi je svaki uron ispod površine Crvenog Mora bio show za sebe. Od svih plavih rupetina, podvodnih kanjona i rasutog tereta trgovačkih brodova, najupečatljiviji mi je bio uron na SS Thistlegorm, jednu od top 5 ronilačkih destinacija svijeta, potopljenog broda krcatog kamionima, džipovima, motorima i jednom lokomotivom. Moja prva olupina'.

Iskustva ronioca

Ronioci Igor i Damir objasnili su što osjećaju svaki put kada se nađu ispod vode, te zašto se uvijek iznova vraćaju moru i ronjenju.

Igor P.

Samo zaranjanje je nešto posebno, iz zraka u vodu i mijenjanje svih postavki koje su vrijedile do prije 5 minuta. Tišina koju čujem mi ne smeta, naprotiv. Volim taj osjećaj. Tišina u kombinaciji s lebdenjem koje doživljavam osvježavajućim čini ronjenje jednim vrlo posebnim doživljajem. Uživam svaki put kao da mi je prvi. I ne namjeravam stati.

Damir Z.

Moje oči ocrtavaju svaki dio mora i u njima se vidi ljubav prema ovom mom podvodnom svijetu. I kada kažem da sam dio mora, onda to s pravom kažem. More je postalo moja svakodnevnica... Strast i ronjenje su za mene više od života...ono je dokaz mog postojanja...

Više info: www.ronitisemora.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.