Fitness 18. listopada 2016.

Rekreativni boks za žene - da ili ne? Pitali smo trenera i polaznice

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sportovi poput boksa stvaraju različite mogućnosti u sportskoj rekreaciji jer svojim tehnikama i načinom pristupa treningu podižu fizičku i mentalnu kondiciju. Naime, boks zahtijeva fizičku izdržljivost i koncentraciju te tako jača cijelo tijelo, ali i razinu samokontrole.

"Boks je izvrstan izbor za rekreaciju zbog toga što je uključeno cijelo tijelo i aktiviraju se sve mišićne skupine. Kada je riječ o ženama koje rekreativno treniraju boks, najviše im se sviđa to što treninzi nisu monotoni i to što im radi cijelo tijelo", navodi trener Danijel Vekić o izboru ovog sporta kao oblika rekreacije.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Svako rekreativno treniranje nekog sporta je zdravo za tijelo i organizam. U treninzima boksa ima dosta elemenata i iz drugih sportova te su iz tog razloga zastupljene sve mišićne skupine pa možemo pričati o razvoju cijelog tjiela.", dodaje Danijel.

Danijel se natjecao u kategoriji 64 i 69 kilograma, a član je Boksačkog kluba 'Petar Zrinski'. Osvajač je srebrne medalje na Seniorskom prvenstvu Hrvatske 2010. godine te zlatne medalje na tri natjecanja: Seniorsko prvenstvo Hrvatske 2012., Seniorsko prvenstvo Zagreba 2013 i VIII. memorijalni EUBC boksački turnir Zlatko Hrbić 2013. 

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na samom početku učenja tehnika boksa i na prvim treninzima važno je savladati osnove, a to je zauzimanje boksačkog garda ili stava. Boksački gard podrazumijeva osnovni osnovni položaj ruku, nogu i tijela, a razlikuje se kod dešnjaka i ljevaka.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iz boksačkog garda se izvode daljnje ručne i nožne tehnike. Iako se često vjeruje kako je u boksu puno važniji rad ruku i gornjeg dijela tijela, Danijel napominje kako je rad nogu vrlo bitan faktor jer sve kreće iz rada nogu. 

"Na samom početku učimo pravilno izvođenje osnovnih ručnih tehnika, a u što spadaju direkt, aperkat i kroše. Uči se i pravilno izvođenje kretnji nogu jer jedno i drugo je povezano", navodi Danijel. 

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Trening se sastoji od niza vježbi koje aktiviraju različite mišićne grupe. Mnoge polaznice prije nego počnu rekreativno trenirati boks, shvate da bi htjele ojačati neki dio tjela ili smršavjeti. Samim time, tijekom treninga nastojim prilagoditi vježbe određenoj grupi ljudi.", kaže Danijel. 

Boks može ojačati koordinaciju i fleksibilnost

Kao što je spomenuto na početku, boks zahtijeva koncentraciju, ali jača koordinacija i felksibilnost. Naime, kombiniranje različitih nožnih i ručnih tehnika uz postizanje ravnotežnih položaja zahtijeva rad na koordinaciji. Fleksibilnost je pak važna pri radu nogama, a za svaki trening je karakterističan veliki broj ponavljanja. 

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Koordinacija i fleksibilnost su jako bitni i tijekom treninga se sve više unaprijeđuju. Zato je boks izvrstan i za djecu. Trening najčešće započinjem sa sitnim vježbama koordinacije, zatim dolaze trčanje i vježbe snage. Na kraju treninga, nakon rada na što boljem izvođenju udaraca i obrana te vježbanju različitih tehnika, na red ponovno dolaze vježbe snage i naravno istezanje. No, nije pravilo da je uvijek taj redoslijed", napominje Danijel.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prehrana je bitan faktor, a oprema poput rukavica u početku nije nužna

"Kada sam se natjecao imao sam svojeg nutricionistu pa često dajem savjet da se prije treninga konzumira voće, a nakon treninga je obavezan unos proteina i zdravih ugljikohidrata. Naime, ako je trening kvalitetno odrađen, ugljikohidrate potrošimo. Tijekom treninga je prisutno znojenje, možda i u većoj mjeri nego kod ostalih sportova, a elektroliti koje znojenjem gubimo moramo i nadoknaditi. Sve to ovisi od osobe do osobe i organizmu jer nismo svi isti.", rekao je Danijel.

Domaći izotonici od kokosa i limuna

Trener Danijel napominje kako za početak nije potrebno ništa od boksačke opreme, osim dobre volje i sportske obuće. Za učenje početnog stava i osnovnih tehnika se ni ne koristi osnovna boksačka oprema, a nakon nekoliko treninga se oprema može posuditi ili kupiti. Inače, u osnovnu boksačku opremu spadaju boksačke rukavice i bandaže za ruke. Bandaže su zavoji kojima se oblaže šaka da se učvrste kosti i spriječi ozljeda prilikom udaraca, a rukavice dijelom amortiziraju udarac i sprječavaju ozljede.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kakvo je iskustvo polaznica?

Kao što je Danijel već spomenuo, pripadnice ženskog spola sve češće biraju boks kao oblik rekreacije zbog toga što se aktiviraju mišići cijelog tijela, a ujedno je trening zabavan. iako je to možda teško vjerovati dok se ne odradi nekoliko treninga, boks povećava fizičku, ali i mentalnu snagu. 

iz vlastitog iskustva mogu reći da je za trening potrebna koncentracija kako bi se same vježbe i što je najvažnije, udarci i obrane, odradili kako treba. No, time se ujedno uz kombinaciju pravih udaraca i obrana radi na usavršavanju koordinacije te fleksibilnosti. Osobno smatram kako boks ne bi trebale birati žene koje smatraju da će na vreći ispucati svoj bijes, već one koje žele raditi na sebi. Naime, boks je poput šaha jer se u sparingu s partnerom koriste dosadašnja znanja i tehnike kako bi se nadmudrilo protivnika. Ujedno je idealan je za postizanje kondicije i izdržljivosti, a omogućuje i veću snagu. Ako je trening odrađen kako treba, naučit ćeš nešto novo i biti opuštena te dobro raspoložena.

"Izabrala sam boks jer smatram da omogućava učinkovito te zabavno postizanje i zadržavanje zdrave tjelesne težine, a samim time je pravi izbor za rad na sebi. Drugi razlog je taj što boks smatram plemenitom vještinom koju sam imala želju usvojiti. Osim što jača tijelo, boks jača i um te se na treninzima spajaju snaga, znanja i tehnike.", kaže Sanja, jedna od polaznica treninga rekreativnog boksa.

3 najteža koraka do idealne težine

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.