Fitness 03. studenoga 2014.

Nevena Rendeli voli noćni jogging!

Nevena1
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I ove godine će se održati ulična utrka Zagrebački noćni cener, što je odlična prilika da sportaši, rekreativci i profesionalci okušaju i pokažu svoju kondiciju te tako osvijeste važnost bavljenja sportom. Zdrava Krava je medijski pokrovitelj utrke, a Ceneru će se priključiti i njezin tim trkača

Dužina staze iznosi 10 kilometara

Prvo izdanje Zagrebačkog noćnog cenera bilo je 2012. godine, a ovogodišnja utrka će se održati u subotu 8. studenog u 19 sati. Početak i cilj staze kojom se trči utrka bit će smješteni na zapadnoj strani parka Zrinjevac, a trčat će se Hebrangovom ulicom do Trga maršala Tita (oko zgrade Hrvatskog narodnog kazališta), Masarykovom i Teslinovom ulicom.

Ukupna dužina staze je 10 kilometara, a svi prijavljeni će trčati cestovnom prometnicom koja će biti zatvorena za promet. Utrku podržava Grad Zagreb kroz Ured za zdravstvo jer se njome obilježava 'Mjesec borbe protiv ovisnosti', a budući da je Zdrava Krava medijski pokrovitelj utrke, i njezin tim je odlučio trčati 6 krugova zadane trase.

U 6 mjeseci treninga, poznata voditeljica otrčala 2 polumaratona

Trčanje je odavno prepoznato kao odlična aktivnost koja istovremeno utječe na tijelo i um - samom tjelovježbom tijelo, navike, prehrana i način razmišljanja se počinju mijenjati. Ne čudi stoga što je u zadnjih nekoliko godina porastao broj raznih Škola trčanja te je sve više zaljubljenika u ovaj sport. Novinarka i voditeljica Nevena Rendeli u trčanje se 'zaljubila' prije šest mjeseci, a već se može pohvaliti svojim prvim polumaratonom održanom u Istri. 

''Bio je brdski i trčalo se prekrasnim krajolikom uz istarska vina, što je ujedno bio prvi vinski maraton u Hrvatskoj po uzoru na slične francuske i talijanske. Drugi je bio nedavno, zagrebački polumaraton po betonu i moram priznati osjetila sam tu razliku. Iako sam na zagrebačkom popravila vrijeme za više od dvadeset minuta, istarski mi je ostao u sjećanju kao lakši i ugodniji'', rekla nam je. Tvrdi kako je sada u puno boljoj kondiciji te je primijetila kako joj se tijelo nevjerojatnom brzinom pretvara iz mlohavog u mišičavo. ''Trčanje je za mene prvenstveno antistres terapija, ponekad učinkovitija i od psihoterapije. Trudim se trčati tri puta tjedno unatoč svim obavezama, a kad imam vremena kao što je to bilo ovo ljeto, trudim se trčati svaki drugi dan'', izjavila je te rekla kako za nju trčanje predstavlja pražnjenje glave i tijela te je nakon treninga potpuno nova osoba. ''Često iscrpljena, ali puna energije'', dodala je.

Sve prednosti trčanja

Ovogodišnjem Ceneru pridružit će se i Vedran Lozanov koji se 2010. godine okrunio naslovom prvaka Hrvatske u disciplini 5 kilometara te trećim mjestom u polumaratonu. ''Za mene ova utrka ima posebno značenje zbog toga što se trčanje, bez obzira bilo ono vrhunsko, profesionalno ili pak rekreativno, u potpunosti približilo svim poklonicima ove sportske aktivnosti te se kroz njega promiče zdrav način života. Bez obzira na to u kojoj životnoj dobi se nalazili, a zadovoljavate minimalne zdravstvene kriterije za bavljenjem rekreativnom aktivnosti i nekoliko mjeseci treninga, slobodni ste se i u potpunosti sigurni odvažiti i protrčati prekrasnim dijelom užeg dijela centra grada Zagreba te na jedinstven način obilježiti početak mjeseca borbe protiv ovisnosti'', rekao je. ''Daleko od mojih očekivanja i mogućnosti s obzirom na moj status trkača u profesionalnom svijetu, svoj doprinos ću dati svojim polaznicima adidas škole trčanja tako što ću s njima proći segmente od zagrijavanja, preko nastupa u utrci i 'cooling down-a' poslije utrke. Naravno, ne krijem ponos i želju za uspjehom u ostvarenju odličnih rezultata svih sudionika i ostvarenju odlične organizacije ove sportske manifestacije.''

Kroz dugogodišnje iskustvo i sam je iskusio benefite koje donosi trčanje. Spomenuo je sljedeće:

  • Trčanje ima pozitivne učinke na psiho-fizički status potencijalnog ili postojećeg trkača. Kroz trčanje ćemo se najlakše riješiti nakupljenog stresa bilo da je uzrok posao ili situacija iz privatnog života. Trčanjem se otvara prilika za integraciju u društvo osoba koje se bave istim ili približno istim sportom.
  • Trčanje je najrasprostranjeniji sport - kako za profesionalne i vrhunske sportaše, tako i za rekreativne poklonike tog sporta.
  • Trčanje je pristupačno svim dobnim uzrastima i lako je pronaći adekvatnu podlogu ili mjesto kako bismo nesmetano trčali.
  • Trčanje je nadasve najjeftiniji oblik bavljenja rekreativnom aktivnosti (dovoljne su tek trenirka od laganijih i prozračnih materijala ili kratke hlače te majica kratkih rukava i ono najvažnije - adekvatna obuća na koju prilikom kupnje treba obratiti dosta pozornosti kako bismo kupili obuću koja nam najbolje odgovara).

Upoznaj tim Zdrave Krave koji će se pridružiti Ceneru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.