Fitness Blic vježbe 03. kolovoza 2016.

Od ravne do oblikovane i čvrste stražnjice uz dvije vježbe

Guz630
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imaš ravnu stražnjicu primarni cilj ti treba biti povećanje mišićne mase. Povećanje mišićne mase postiže se radom s vanjskim opterećenjem u rasponu od 6 do 12 ponavljanja.

Vježbe koje trebaš raditi su čučan i bugarski čučanj. Izvođenje vježbi pojašnjava Jozo Grgić, mag. cin, trenutno na magistarskom studiju na Victoria University Melbourne.

"Stražnjica je sastavljena od tri velika mišića: gluteus maximus, gluteus medius i gluteus minimus. Mišići gluteusa su jedni od najvećih mišića u ljudskom tijelu, te posjeduju mogućnost produkcije velike sile. Ako želiš da tvoja stražnjica bude manja, fokusiraj se na izolaciju mišića i veći broj ponavljanja, više od 20. Vježbe koje trebaš raditi su glute bridge i zanoženje u uporu", objašnjava Grgić.

Čučanj

Čučanj je složena vježba koja dominantno aktivira mišiće gluteusa, kvadricepsa i stražnje lože. Pokret se prolazi kroz tri faze:

  • Stani u paralelni stav, širina stopala bi trebala biti u širini ramena ili nešto šira. Ruke stavi na bokove, iza glave ili u predručenje. To je početni položaj.
  • Pokret počinje u zglobu kuka i koljena. Zamisli kao da želiš sjesti na stolac dok radiš čučanj.
  • Nastavi pokret do željene dubine, a nakon toga obrni pokret te se ekstenzijom u kuku i koljenu vrati u početni položaj.
  • Prilikom spuštanja u čučanj radi udisaj, a prilikom dizanja izdisaj.

Bugarski čučanj

Ova vježba najviše aktivira kvadriceps i gluteus. Ako radiš s opterećenjem uzmi bučice (ili drugi rekvizit) u ruke i drži ih sa strane od tijela.

  • Jednu nogu postavi na povišenje, kreni s manjim povišenjem te polako povećavaj visinu. Što je visina za stražnju nogu veća to je vježba teža.
  • U početnom položaju nemoj u potpunosti pružiti nogu na kojoj stojiš.
  • Nakon zauzimanja početnog položaja, stisni mišiće trbuha, napravi čučanj i vrati se u početni položaj.
  • Prilikom spuštanja u čučanj radi udisaj, a prilikom dizanja izdisaj.

Pogledaj koje vježbe trebaš raditi, ako imaš opuštenu stražnjicu.

Doznaj više o Fitness učilištu u Zagrebu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.