Fitness 22. listopada 2012.

Menadžerski tip posla

Draganzu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uz menadžerske poslove gotovo redovito dolazi i stres kao posljedica dinamičnog i zahtjevnog posla koji obično uključuje koordinaciju većeg broja ljudi, česta putovanja, puno telefoniranja. Dragan Zelić, koordinator programa i izvršni direktor u nestranačkoj udruzi GONG, objasnio je kako se on nosi sa stresom

ZK: Radiš dinamičan i odgovoran posao već duže vrijeme. Jesi li primijetio neke promijene na svom tijelu i psihi koje ti se baš i ne sviđaju?

Od kad radim u Gongu primijetio sam da godine vrlo brzo prolaze. Unatoč kapanju godina i određenim naporima nisam primijetio neke negativne znakove na svom tijelu i psihi. Vjerojatno tome pridonosi način života, ali svakako i dobra atmosfera na poslu i rad s vrlom kvalitetnim i duhovitim kolegicama i kolegama.

ZK: Telefoniraš li puno i smatraš li da prekomjerna upotreba mobitela može imati štetnih utjecaja na zdravlje?

Nisam ljubitelj telefona i telefoniranja, smatram ih prvenstveno kao sredstvo prenošenja poruka tako da pokušavam telefonirati samo onoliko koliko mi je nužno i u privatnom i poslovnom životu. Razgovor licem u lice ne mogu zamijeniti telefon, mail, facebook. Ne znam ništa o zračenju mobitela, ali svakako bi potrošači trebali biti bolje informirani i zaštićeni od eventualnih štetnih utjecaja mobitela i drugih sličnih uređaja.

ZK: Kako se hraniš i jesi li zadovoljan svojim načinom prehrane doksi na poslu?

Prije dvije godine sam promijenio način ishrane prema savjetima iz knjige "Život u zoni", autora Barry Searsa. Radi se o uravnoteženoj i zdravoj prehrani, a kroz knjigu sam se educirao i o utjecaju pojedine hrane na organizam. Ako mi vrijeme i raspored na poslu dopuste, pokušavam jesti u redovno vrijeme, a važno mi je da su mi u obroku zastupljeni proteini, ugljikohidrati i masti.

ZK: Koje je tvoje rješenje za izbjegavanje menadžerskih "bolesti"?

S obzirom na veliki broj većinom EU projekata koje izvodimo i stalno pišemo za predlaganje na EU natječaje, gotovo uvijek imamo veliki intenzitet posla, a posebice kad su izbori. Kako se GONG, općenito govoreći, zalaže za daljnji razvoj demokracije i transparentnost rada institucija što bi trebalo pridonijeti smanjenju korupcije, posla za GONG i slične organizacije civilnog društva ima i dalje napretek. Bez obzira na količinu posla, uvijek je važno zdravo se i redovito hraniti uz redovitu fizičku aktivnost.

ZK: Na koji način se opuštaš?

Uz druženje s prijateljima i obitelji, kuhanjem, slušanjem muzike, čitanjem i boravkom u prirodi što je više moguće. Redovito trčim na Jarunu, a bavim se i plivanjem, rekreativno. U većini slučajeva na posao idem biciklom pa se ponekad iznerviram jer biciklisti u Zagrebu nemaju primjerene uvjete vožnje što je odgovornost vlasti u Gradu Zagrebu. Kao što je važno da građani budu aktivni u političkom životu, da se samoorganiziraju, da pozivaju na odgovornost one koji obnašaju vlasti, da ukazuju na probleme i da traže odgovore od institucija koje su tu radi njih, tako je važno i da građani budu aktivni u fizičkom smislu radi održavanja zdravlja. Kod nas se, nažalost, nedovoljno ulaže u rekreativni sport za šire građanstvo kao i za manje popularne sportove. Međutim nije sve kao u pjesmi TBF-a "Nema nam pomoći", dovoljno je prošetati po prirodi, uz more, otići na Sljeme, Maksimir, Jarun ili Savski nasip i  već ćete se bolje osjećati, a ne košta ništa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.