Fitness 24. prosinca 2010.

Kasno popodne najbolje za vježbanje

Vjezbanje_Doma_450X300
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kasno popodne i rana večer najprikladnije je doba dana za vježbanje. U to je vrijeme tijelo optimalno zagrijano, mišići su opušteni, a zglobovi savitljiviji, dok je zbog povišene razine testosterona kasna večer najpogodnije vrijeme za seks. Provjeri i kada je, prema unutarnjem satu, najbolje vrijeme za jelo, odmor i inetelektualni rad

Otkucavanje tvog tjelesnog sata na brojne načine utječe na tvoje tijelo. Tjelesni sat, stručno zvan suprahijazmatska jezgra, nakupina je živčanih stanica oblikovana poput slova V u hipotalamusu, središnjem dijelu mozga. Naš unutarnji sat upravlja ritmom spavanja i budnosti na temelju količine svjetla koju prima kroz očni živac.

Suprahijazmatska jezgra prima svjetlosne signale, obrađuje ih i šalje naredbe epifizi i hipofizi, žlijezdama koje potiču hormonalne procese i kontroliraju brojne organe. Tako tjelesni sat utvrđuje koje je najpogodnije vrijeme za jelo, rad, sport pa čak i seks.

"Naš unutarnji sat ima ugrađeni ritam. To znači da se praktično sve tjelesne funkcije odvijaju u predvidljivom 24-satnom ciklusu", kaže Michael Smolensky, profesor fiziologije s Teksaškog sveučilišta u Houstonu.

Pridržavaš li se svog tjelesnog sata, živjet ćeš zdravije, koristiti energiju kada je na vrhuncu i štedjeti je kad ti je manjka.

Od zore do sumraka

Jutro je najbolje vrijeme za prehranu ako paziš na težinu. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Minnesoti otkrilo je da tijelo bolje sagorijeva kalorije unesene ujutro, jer smo u nastavku dana aktivni. Hrana pojedena navečer u najvećoj se mjeri pohranjuje u obliku masnoće. Stoga je doručak najobilniji obrok koji trebaš pojesti tijekom dana. Jedeš li jak doručak i lagani ručak i večeru, svakog mjeseca ćeš i bez drugih mjera smršaviti za 1,5 kilogram.

Parovi koji žele dobiti dijete trebali bi uložiti najviše "napora" ujutro. Prema istraživanjima, muškarci proizvode najviše sperme oko šest ujutro.

Prijepodne je doba dana kad mozak radi najbolje. Hormon kortizol, koji se najviše luči ujutro, osigurava mentalnu oštrinu i motivaciju za bavljenje s intelektualnim problemima. Aktivnosti koje zahtijevaju najveću koncentraciju kao učenje ili rješavanje problema valja poduzeti između 10 i 12 sati.

U rano poslijepodne, između 13 i 15 sati, tolerancija na bol je najviša pa u to vrijeme dogovori posjet zubaru ili primanje injekcije.

Ljudskom tijelu trebaju dvije epizode spavanja dnevno. Pored onog dužeg, noćnog, potrebno je odspavati i popodne. Nakon ručka, dobar dio energije organizam troši na probavu pa tjelesno postajemo tromiji, a mentalni se procesi usporavaju. Polusatno spavanje dovoljno je da ti podigne energiju i osposobi te za ostatak dana. Studenti i radnici koji odspavaju poslijepodne produktivniji su od drugih.

Najbolje vrijeme za vježbanje

Kasno popodne i rana večer najprikladnija su doba za vježbanje. U to je vrijeme tijelo optimalno zagrijano, mišići su opušteni, a zglobovi savitljiviji.

Uvečer je količina bijelih krvnih zrnaca najviša, pa je stoga i otpornost na zarazu najveća. Imaš li u planu posjetiti prijateljicu koja ima gripu, učini to u ovo doba dana.

Kasna večer pogodno je vrijeme za seks, jer je tada libido na vrhuncu zbog najviše koncentracije testosterona. Ovaj tipično muški hormon u manjoj mjeri proizvode i žene, na čiji moždani centar za seksualni apetit također utječe.

Na počinak je idealno odlaziti svakog dana u isto vrijeme i spavati približno jednak broj sati. Naš unutarnji sat regulira lučenje hormona sna melatonina, a ako usnivaš i budiš se u pravilnim razmacima, melatonin će dosezati najvišu koncentraciju kasno navečer. Tako ćeš uvijek biti pospana upravo u vrijeme kad valja spavati. Do jutra će ti se melatonin razgraditi, pa ćeš se buditi svježa i orna za aktivnost.

A ujutro? Upij dnevnu svjetlost što ranije, tako da svedeš melatonin na minimum i ne osjećaš pospanost sve do nakon ručka!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.