Fitness 27. srpnja 2021.

Iskustva žena s online treninzima: Prilika ili prevara?

Foto: shutterstock Virtualni treninzi su reakcija fitness industrije na pandemiju COVID-19
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je zbog pandemije koronavirusa na snagu stupio lockdown, treneri i trenerice su privremeno izgubili posao. Teretane i svi objekti koji pružaju usluge treninga ili vježbanja su se zatvorili. Kako bi stvorili novi izvor zarade, mnogi treneri i trenerice su tada odlučili nastaviti svoj posao putem Instagram profila.

Osim što se stvorila (nova vrsta) ponuda, nastala je i povećana potražnja za takvim uslugama. Zbog činjenice da se ne mogu kretati, puno ljudi je tražilo načine kako da (p)ostanu u formi. Instagram treneri su se pokazali kao uspješno rješenje nudeći usluge izrade personaliziranog plana vježbanja i prehrane.

Odlična prilika za stjecanje rutine vježbanja kod kuće

Studentica Ivona Svetina je jedna od zadovoljnih klijentica koje su isprobale takve usluge. Prije četiri mjeseca je započela s redovnim vježbanjem i kaže kako vidi fizički, ali i psihički napredak. Što se tiče prilagodbe na zadani režim vježbanja, naša sugovornica kaže da nije imala problema s njegovim prakticiranjem. Sve kreće od vlastite izrade plana, a onda naravno i pridržavanja istog. Cijena mjesečne “članarine” je 300 kuna, što je po Ivoni prikladna cijena za takvu uslugu.

“Imam jako pozitivno iskustvo sa svojom trenericom. Plan treninga je napravljen po mojim potrebama, kondiciji i u skladu s ciljevima, jako sam zadovoljna cijelim konceptom. Mislim da je jako važno kod online trenera da pošalju stvarno individualan plan (a ne copy-paste). Moraju biti dostupni ako imam nedoumica i pitanja. Važan bi bio i check-in na tjednoj razini kako bi uvidjeli ima li napretka ili ne”, zaključuje Ivona Svetina.

Možda te zanima... 8 situacija kada treba vježbati s osobnim trenerom i kako odabrati idealnog Fitness

(Ne)motivacija trenera se prenosi na motivaciju klijentice

Odgojiteljica iz Velike Gorice (39) je odlučila putem Instagrama unajmiti trenera koji će joj napraviti individualizirani plan vježbanja i prehrane. Kaže da joj se to činila kao najbolja opcija jer želi birati vrijeme za vježbanje koje njoj odgovara. Prvu trenericu Helenu je prije šest godina slučajno uočila na Facebooku i svidio joj se njezin program rada. I dok je s njom stekla pozitivno iskustvo, prije dva mjeseca je odlučila dati priliku novom treneru Tomislavu koji ju je jako razočarao. Cijena trenerice Helene je bila 350 kuna za jedan mjesec, a trenera Tomislava 350 za dva mjeseca.

“Iskustvo s Helenom je bilo fenomenalno. Jako motivirajuća osoba koja je spremno odgovarala na sva moja pitanja i bodrila me. Grupa podrške je bila super jer su se u njoj nalazile žene koje su imale cilj jednak mome. Helena je svojim imenom jamčila povrat novaca ako nisam zadovoljna. Iskustvo s Tomislavom nije baš toliko pozitivno. Iako sam imala veliku želju ponovno uvesti red u svoj život, motiviranost i dostupnost trenera su bili nikakvi. Osim standardne komunikacije koja je uvijek pokrenuta s moje strane (ne pita gdje su mjere, fotografije ili kako napredujem), nisam dobila konkretne odgovore na postavljena pitanja”, objašnjava nam naša sugovornica.

U želji da pomogne i ostalim ženama da nađu trenera ili trenericu s kojim će se osjećati ugodno i s kojim će doživjeti samo pozitivno iskustvo, naša anonimna sugovornica savjetuje:

“Svakako se treba dobro raspitati i pratiti da se ne vrte stalno jedne te iste objave i fotografije. Komunikacija s trenerom prije uplate programa može puno pomoći. Također mislim da je bitnije da trener prezentira svoj rad, a ne sebe osobno.  Meni je puno značila podrška trenerice i njena briga za moje zdravlje (fizičko i psihičko). Sve ima svoju cijenu pa tako i iskustvo.”

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Prilikom odabira online trenera treba se dobro raspitati i pratiti da se ne vrte stalno jedne te iste objave i fotografije

Individualizirane planove prehrane trebaju sastavljati samo nutricionisti

Stručnjakinja za digitalni marketing iz Koprivničko-križevačke županije je doživjela jako negativno iskustvo s režimom prehrane trenerice Monike. U samo dva mjeseca, klijentica je shvatila da se izgladnjuje. Naša sugovornica, već 12 godina vježba, a trenutno je fokusirana na pilates i jogu. Nakon proživljenog iskustva, sada može reći da se u to vrijeme trebala posavjetovati s liječnikom ili nutricionistom.

“Plan prehrane koji sam dobila je bio kalorijski izrazito nizak, siromašan masnoćama i izgledao je kao da je copy/paste od neke žene koja se amaterski želi baviti dizanjem utega, što ja nikada nisam radila i čemu nisam sklona. Držala sam ga se 2-3 mjeseca, nakon čega sam doslovno pukla. Počela sam jesti sve što mi je došlo pod ruku. Vratila sam sve što sam izgubila, i nabacila još nekoliko kilograma. U periodu nakon te “dijete” sam bila najdeblja što sam bila u dugo vremena.”

Cijena plana prehrane se kretala između 300 i 400 kuna. Nakon što je uvidjela da gladuje, javila se svojoj trenerici koje je bila u čuđenju. Nije joj bilo jasno “kako to njena klijentica ne može izdržati.” Danas kaže da će u slučaju želje za promjenom plana prehrane ići samo nutricionistima.

“Ovo iskustvo me naučilo u da niti jedna promjena ne dolazi za 2-3 mjeseca čudotvornog Instagram programa. Potrebni su mjeseci i godine rada na vlastitom mentalnom sklopu, snazi volje i želji za promjenom. Često je uspjeh u malim svakodnevnim koracima i kretanju iznova svaki dan. Žene trebaju masnoće, kao i sve ostale makro i mikro nutrijente te su naše potrebe daleko drugačije od muškaraca. Hvala Bogu nisam izgubila menstruaciju.”

Cijeli članak i što kaže jedna Instagram trenerica čitaj na Femisferi.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.