Fitness 10. prosinca 2013.

Djeluju li zaista fat burn vježbe?

Card-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Potaknuti komentarima naših čitatelja i zanimanjem za fat burn vježbe odlučili smo istražiti djeluju li zaista i je li moguće sagorijevati masno tkivo na određenim dijelovima tijela. Treneri Marino Bašić i Branimir Vajda savjetuju kako redovitim vježbanjem i kombiniranjem kardio vježbi s vježbama snage postići željene rezultate

Ne postoje 'čarobne' vježbe

Marino Bašić, profesor kineziologije i osobni kondicijski trener kaže kako ne možemo sagorijevati potkožno masno tkivo ciljano samo na jednom mjestu, ali navodi kako se tijelo trudi skladištiti masno tkivo tamo gdje najmanje smeta. ''Na trbuhu ga je lakše nositi nego da ga imamo na koljenima. Kod muškaraca se većinom skladišti na trbuhu dok se kod žena više nalazi na kukovima i nogama te na trbuhu. Razlog su drugačije količine hormona i drugačija građa tijela žena i muškaraca'', objašnjava kineziolog.

Trener Bašić napominje da su za gubitak masnog tkiva najbolje kardio vježbe izdržljivosti s kojima se treba kombinirati vježbe snage za željene dijelove tijela kako bi se ti dijelovi učvrstili. ''Nikome nije cilj izgubiti potkožno masno tkivo, ali da istovremeno nakon toga ostane mlohavost već svi žele i učvrstiti taj dio. Ne treba se zamarati time hoćeš li izgubiti masno tkivo više ili manje baš na željenom dijelu tijela i tražiti čarobne vježbe za to. Ako redovito vježbaš kombinirajući kardio vježbe s vježbama snage i to na srednjem i visokom intenzitetu, rezultata će sigurno biti. Treninzi od 3 do 5 puta tjedno u trajanju od 45 do 60 minuta dovest će te do željenih rezultata. Nemoj zaboraviti promijeniti prehranu jer se 'pločice' na trbuhu dobivaju i za stolom, a ne samo na treningu'', rekao je trener.

Važnost lokalne prokrvljenosti

Fitness trener Branimir Vajda navodi kako svaki profesionalni sportaš razvija svoj specifični krvotok. Primjerice maratonci imaju iznadprosječnu trenutnu regeneraciju tetiva i mišića koji se koriste u pokretu trčanja, a sprinteri imaju iznadprosječnu sposobnost aktivirati mišiće i tetive da ispolje najveću silu. Trener kaže kako bi ovi navodi teoretski potvrdili da radeći samo trbušnjake možemo razviti specifičan krvotok i utjecati na redukciju potkožnog masnog tkiva, no zaključuje kako mu nije poznato da je to netko do sada uspješno učinio.

''Da bi se dobila pravovaljana i najbrža redukcija masnog tkiva nije bitan samo trening. Na treningu se ciljano želi zadužiti tijelo da bude u energetskom deficitu, tj. u fazi regeneracije. Ako uneseš previše kalorija, tijelo uzima koliko mu treba, a ostalo pohranjuje kao rezervu energije. Ako uzimaš premalo, u dužem vremenskom periodu, to nije zdravo. Trening mora biti prilagođen ne samo tvom fizičkom statusu, nego i psihičkom stanju. Tek tada možeš imati maksimalnu iskoristivost trening'', objasnio je trener.

Vajda navodi kako je lokalna prokrvljenost najvažnija. Ako je smanjen krvotok u određenom dijelu tijela (pritisnut ili nema razvijen kapilarni sustav) teško se može utjecati na neku promjenu u tom dijelu. Za kraj, trener naglašava kako je rješenje zapravo jednostavno i nalazi se u kombinaciji protoka tekućina, dotoka energije i 'odvoza loših tvari'.

Kako podići stražnjicu u četiri tjedna doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.