Fitness Vježbe za mršavljenje 10. siječnja 2019.

8 zdravstvenih razloga zbog kojih je dobro skijati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da ideš na zimski odmor u planine prekrivene snijegom ili živiš u području u kojem možeš lako doći do skijaške staze, to je odlična zimska tjelovježba.

Health Fitness Revolution prenosi da osobe svih dobi i razine vještina mogu imati koristi od dana provedenog na snijegu, jer je skijanje dobro za tijelo i um. Ovo je 8 razloga zašto se trebaš odlučiti na skijanje: 

Otkrij čari surfanja u snježnim valovima

Poboljšava propriocepciju

Propriocepcija se definira kao sposobnost osobe da osjeti položaj različitih dijelova tijela i napor koji se ulaže u njihovo pomicanje. Drugim riječima, kad držiš ruke ispred lica zatvorenih očiju znaš da je tvoja ruka tamo iako ju ne možeš vidjeti. Za skijanje je bitna ravnoteže i koordinacije i moraš biti svjesna mnogih laganih pokreta i položaja tijela ako želiš dobro skijati i ostati na nogama. 

Propriocepcija slabi s godinama pa ako si često uključena u proprioceptivne aktivnosti, sporije će slabiti. Jača kosti i zglobove.  Koljena moraju podnijeti napetost i težinu iz tijela dok se okrećeš i ideš nizbrdo i tako da se jačaju. Osim jačanja koljena, tvoje kosti postaju jače zbog utjecaja na tvoje noge. Tako osim što uživaš u ovom sportu, sprječavaš oštećenja koljena, osteoporozu i povećavaš proprioceptivnu snagu. 

Raspoloženje

Poboljšava tvoje raspoloženje, skijanje ne samo da povećava ukupnu sreću i blagostanje nego je korisno za fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, unatoč učestalosti i trajanju aktivnosti.

Kardiovaskularna izdržljivost

Kako aerobna aktivnost poboljšava izdržljivost, skijanje može pomoći u sagorijevanju kalorija i gubitku težinu. Početnici također mogu dobiti dobru kardiovaskularnu vježbu za srce i pluća od hodanja uz padinu umjesto korištenja žičare. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jača mišiće donjeg dijela tijela

Budući da noge tijekom skijanja u određenom položaju, to djeluje na unutrašnjost i vanjski dio bedara, zadnju ložu i stražnjicu. Bit ćeš usredotočena na padinu ispred sebe tako da vjerojatno nećeš primijetiti da ti noge 'gore', ali vjerojatno ćeš sljedeći dan osjetiti rezultate. 

Bolja ravnoteža i trbušni mišići

Budući da stalno radiš na ravnoteži tijekom skijanja, tvoji trbušni mišići će biti angažirani. Osim toga, skijanje stvara ravnotežu i agilnost jer ćeš se morati usredotočiti na održavanje. 

Kvalitetan san

Osjećat ćeš se iscrpljeno na najbolji način nakon što isprobaš novi sport, posebno onaj koji obuhvaća cijelo tijelo. Nakon skijanja, jamčimo ti da nećeš ostati dugo budna nego ćeš vjerojatno prvom prilikom zaspati. 

Fleksibilnost

Skijanje će poboljšati fleksibilnost tvog tijela, a izgradnjom fleksibilnosti moći ćeš spriječiti naprezanje mišića i uganuća. Temeljita, redovita istezanja koja se usredotočuju na osnove mišiće skupine ojačat će trbušne mišiće, noge i kukove koji se koriste u skijanju. 

Svjesnija prehrana

Skijanje promiče zdrave prehrambene navike, kad se probudiš prije skijanja, moraš imati dobar obrok. Za vrijeme ručka moraš se napuniti gorivom, za vrijeme večere trebaš obnoviti energiju. Bit ćeš svjesnija svoje prehrane: više proteina, zdrave masti, manje šećera, više voća i povrća

Vježbe prije i poslije skijanja

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      sofia11

      Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    • Default avatar -
      rocky_ivan

      Hej Ana, sorry na smetnji, pitao sam jer sam mislio da si napisala clanak, a sad vidim da si ga prevela sa www.healthfitnessrevolution.com. Jel da onda njih pitam za trbusnjake? Slab sam s engleski, jel bi pliz mogla prevest moje pitanje?

    • Default avatar -
      rocky_ivan

      Hej Ana, ja cesto skijam al jos mi nisu narasli trbusni. Jel nesto krivo radim?

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.