Fitness Dođite u formu uz Let's Get Fit! 07. lipnja 2023.

Uz ovih 6 savjeta psihologa postići ćeš uspjeh u gotovo svakom području života!

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pokretanje promjene kod nekih često započinje željom za ostvarenjem određenih rezultata ili pak jednostavno ponedjeljkom, kada se odlučimo na rigoroznu dijetu i treninge svaki dan.

Međutim, sve to skupa potraje otprilike tjedan do dva, nakon čega vam se dogodi greška zbog koje vjerujete da ako ste mogli jučer, možete i danas. Takve pogreške ne govore o tome da ste neuspješni, već jednostavno kao svaka druga osoba ponekad posustanete.

Klikni i saznaj više o projektu "Let's Get Fit"!

Čak i oni koje definiramo uspješnima u onome što rade ponekad rade pogreške. Ono što dijeli one manje uspješne od onih uspješnijih nije neka posebna moć volje, već činjenica da se brzo vraćaju na planirano, a isto tako svoj plan kontinuirano unapređuju. Upravo čekanje trenutka u kojem ćemo biti više motivirani nas može spriječiti da ikad krenemo ili pak da u promjeni ustrajemo. Za vas smo pripremili 6 strategija za stvaranje boljih navika.

Prvo krenite, pa će motivacija doći

Kao što smo rekli, čekajući da nam motivacija dođe gubimo jako puno vremena. Ponekad se dogodi da smo u potpunosti uronili u ono što radimo i nekako nam ide od ruke, dok druge dane upadnemo u rupu zvanu prokrastinacija (odgađanje). Dobra vijest je ta da angažman (trud) dolazi prije motivacije, zbog čega jednostavno trebamo samo krenuti.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Mali koraci postaju dugoročno oni veliki

Ako započinjete s promjenom, dobro je krenuti s malim koracima koji tako zbrojeni čine veću promjenu kroz vrijeme. Primjerice, ovaj tjedan možete započeti s 3 zdrava doručka, koje ćete idući tjedan unaprijediti na 4 zdrava doručka i tako postepeno graditi svoju priču zdrave prehrane.

Iako se u početku naizgled čini da samo 3 zdrava doručka tjedno neće napraviti veliku promjenu, ona uistinu rade razliku. Primjerice, ako uzmemo period od mjesec dana, nula zdravih doručaka u odnosu na 12 (3 zdrava doručka x 4 tjedna) zdravih doručaka u mjesecu govori o gotovo pola mjeseca zdravih doručaka na mjesečnoj razini. Pa čak i sama činjenica da ste unaprijed planirali obroke i obavili kupovinu namirnica na vrijeme već je veliki korak koji će pojednostaviti one nadolazeće.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Uživajte u izazovima

Neka ciljevi koje si postavljate budu dohvatljivi, ali i izazovni. Tako ćete povećati vjerojatnost ulaska u optimalno stanje zvano zona (eng. flow). Kada ste u zoni krećete uživati u procesu, nemate osjećaj prolaznosti vremena, te vas je teško tada omesti. Ako su izazovi previsoki u odnosu na vaše trenutne vještine i sposobnosti, postoji mogućnost da će vas obuzeti nervoza, anksioznost, a nakon toga i frustracija te ste baš zbog ovoga skloniji odgoditi obavezu.

Međutim, nije dobro ni kada je izazov pred vama prelagan jer će vam biti dosadan i počet ćete ga odgađati jer ćete ga lako kasnije odraditi. Pa tako, ako do sada niste vježbali, dobro je krenuti s 15 minuta šetnje. Za vas izazov već može predstavljati odvajanje vremena ili dodatno kretanje nakon što ste iscrpljeni od cijelog dana na poslu.

Odredite vrijeme i mjesto

Kako bi povećali vjerojatnost uvođenja novih navika dobro je odrediti precizno vrijeme i lokaciju, a ne samo aktivnost. Naviku možete staviti u raspored ili je spojiti s već postojećom navikom. Formule koje vam tu mogu pomoći su:

Raspored:

Napravit ću _________(zdrava navika) u _________(sati) u/na___________(lokacija).

Primjer: Napravit ću 5 čučnjeva u 7 ujutro u dnevnoj sobi.

Spajanje s postojećom navikom:

Nakon što __________(postojeća navika), napravit ću__________(nova navika).

Primjer: Nakon što operem zube, pripremit ću svoj zdravi doručak.

Neka okolina radi za tebe

Unaprijed si postavite male znakove/okidače koji će vam olakšati ili ubrzati pristup zdravim navikama. Imajte bocu vode uvijek sa sobom ili pak tenisice za vježbanje stavite odmah kod ulaznih vrata. Što nam je navika fizički dostupnija veća je vjerojatnost da ćemo je i napraviti.

 | Author: Sandra Đurijanček, mag. psych Foto: Sandra Đurijanček, mag. psych

Vježbajte svoje rutine

Nažalost ne postoji brojka koju možemo staviti na pitanje koliko nam je potrebno vremena kako bismo uveli određenu naviku. Odgovor je da je navika uvedena tek onda kada je automatizirana, odnosno kada više ne moramo razmišljati o njoj. Doći će dan kada nam se nikako neće dati vježbati, međutim, baš tada je jako važno da odemo na trening kako bismo održavali svoju rutinu neovisno o tome koju kvaliteta treninga ćemo odraditi. Činjenica je da navika postaje manje izazovna s vremenom samo kada je postala dio svakodnevne rutine.

Svaka promjena je stresna, bila ona pozitivna ili negativna. Međutim, ako smo strpljivi, postupno uvodimo promjene i dobro planiramo sve svoje obaveze povećat ćemo vjerojatnost ostvarenja promjene. Ako i dalje ne znate kako pokrenuti i održati promjenu, slobodno nam se javite na info@mentalnitrening.hr.

Tekst je napisala Sandra Đurijanček, mag. psych., Mentalni Trening

Ako se želite hraniti zdravo i kupovati uvijek svježe proizvode hrvatskog podrijekla, svakako posjetite Tommy #TvojeMisto za dnevno svježu ponudu omiljenih namirnica. U ponudi imaju više od 70% proizvoda hrvatskog podrijetla. U Tommyjevoj ponudi se nikada nije našla niti jedna jabuka stranog podrijetla! Sve jabuke u Tommyju isključivo su hrvatskog podrijetla.  Posjetite Tommy prodavaonicu ili Tommy web shop i pronađite inspiraciju za zdrave prehrambene navike jer je pravo vrijeme za pozitivne promjene.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.