Eko Miss(ija) bez plastike 17. lipnja 2019.

Znanstvenici su otkrili bakteriju koja jede plastiku

Foto: Thinkstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici su slučajno stvorili enzim koji jede plastične boce, a ovo otkriće moglo bi biti rješenje za globalni problem zagađenja plastikom.

The Guardian prenosi da je istraživanje potaknuto otkrićem iz 2016. godine kad je otkrivena prva bakterija koja je prirodno evoluirala kako bi jela plastiku na smetlištu u Japanu. Znanstvenici su otkrili detaljnu strukturu enzima koji je ključan za hranjenje plastikom. 

Međunarodni tim je zatim izmijenio enzim kako bi vidio kako je evoluirao, a testovi su pokazali da su slučajno učinili enzim jačim u uništavanju polietilen tereftalata (PET), plastike koja se koristi za boce bezalkoholnih pića. "Ono što se zapravo pokazalo je da smo poboljšali enzim, što je bio šok", rekao je profesor John McGeehan sa Sveučilišta u Portsmouthu koji je vodio istraživanje, dodajući: "To je sjajno i veliko otkriće."

Mutiranom enzimu je potrebno nekoliko dana da počne razgrađivati plastiku, no istraživači su optimistični ističući da se to može još ubrzati i postati održiv proces velikih razmjera. "Nadamo se da ćemo upotrijebiti ovaj enzim kako bismo plastiku vratili u svoje izvorne komponente, tako da je možemo doslovno reciklirati u plastiku", rekao je McGeehan, dodajući: "To znači da više nećemo morati kopati naftu i, u suštini, to bi trebalo smanjiti količinu plastike u okolišu."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Proizvođačima je lakše proizvesti novu plastiku nego reciklirati

Nažalost, oko milijun plastičnih boca se prodaje svake minute širom svijeta i, s samo 14% recikliranih, mnoge završavaju u oceanima gdje su zagadile čak i najveće dubine, štete morskom životu i potencijalno ljudima koji jedu morske plodove. "Plastika je nevjerojatno otporna na degradaciju. Neke od tih slika su strašne", rekao je McGeehan, dodajući: "To je jedan od onih materijala koji napravljen previše dobro."

Međutim, trenutno boce koje se recikliraju mogu se pretvoriti samo u obojana vlakna za odjeću ili tepih. Novi enzim ukazuje na mogućnost recikliranja prozirnih plastičnih boca ponovno u prozirne plastične boce, što bi moglo smanjiti potrebu za proizvodnjom nove plastike. "Protivimo se činjenici da je nafta jeftina pa je stvaranje nove plastike jeftino. Zbog toga je proizvođačima lakše proizvesti novu plastiku nego reciklirati. Ali vjerujem da se percepcija javnosti promijenila pa tvrtke počinju razmišljati kako ispravno reciklirati." 

Istraživanje objavljeno u časopisu Radovi Nacionalne akademije znanosti, započelo je određivanjem precizne strukture enzima proizvedenog u japanskoj bakteriji. Tim je koristio Diamond Light Source, blizu Oxforda, intenzivnu zraku rendgena koja je 10 milijardi puta svjetlija od sunca i može otkriti pojedinačne atome. Struktura enzima izgledala je vrlo slično strukturi koju su razvile mnoge bakterije kako bi razgradile prirodni polimer koji se koristi kao zaštitni premaz biljaka. Ali kada je istraživački tim manipulirao enzimom kako bi istražio ovu vezu, slučajno su poboljšali njegovu sposobnost da jede PET.  "To je skromno poboljšanje - 20% bolje, ali to nije poanta", rekao je McGeehan, dodajući: "Nevjerojatno je jer nam to govori da enzim još nije optimiziran. To nam daje mogućnost da koristimo svu tehnologiju koja se koristi u razvoju drugih enzima i da napravimo super-brzi enzim. "

Uz to, istražuje se moguće poboljšanje je transplantacija mutantnog enzima u "ekstremofilnu bakteriju" koja može preživjeti temperature iznad 70 ° C, nakon čega se PET mijenja iz čvrstog u viskozno stanje, što ga može učiniti 10 do 100 puta brže razgradivim. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neke vrste plastike bi se mogle razgraditi bakterijom koja se razvija u okolišu, objasnio je McGeehan, dodajući: "Ljudi sada žustro tragaju za tim."

PET potone u morskoj vodi, ali neki znanstvenici pretpostavljaju da će se bakterije koje se hrane plastikom možda jednog dana poprskati u oceanima kako bi ih se očistilo. "Mislim da je to vrlo uzbudljivo, pokazuje da postoji veliki potencijal za korištenje enzimske tehnologije kako bi se riješio rastući problem otpada u društvu", rekao je Oliver Jones, kemičar na Sveučilištu RMIT u Melbourneu. 

Možda te zanima... Mjesečno pojedemo plastike koliko je ima u jednoj kreditnoj kartici: Znaš li u kojoj hrani je ima najviše? Eko

"Enzimi su netoksični, biorazgradivi i mogu se proizvesti u velikim količinama pomoću mikroorganizama", rekao je Jones. 

Prof. Adisa Azapagić sa Sveučilišta u Manchesteru u Velikoj Britaniji složila se da bi enzim mogao biti koristan, ali je dodala: “Potrebna je potpuna procjena životnog ciklusa kako bi se osiguralo da tehnologija ne riješi jedan problem okoliša - otpad - na štetu drugih, uključujući dodatne emisije stakleničkih plinova."

 Gisele Bundchen, Moby i mnoge druge zvijezde odlučile su reći ne jednoj lošoj navici

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.