Eko Miss(ija) bez plastike 13. lipnja 2019.

Gisele Bundchen, Moby i mnoge druge zvijezde odlučile su reći ne jednoj lošoj navici

Foto: Instagram Gisele Bundchen

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plastika i problemi koje nam ona donosi dolazi do svijesti velikog broja ljudi, a u svjetlu Svjetskog dana zaštite okoliša, slavne osobe iz različitih zanimanja odlučile su promovirati život bez plastike.

Live Kindly prenosi da je plastika danas sve vidljiviji zagađivač, a nedavni podaci ističu da je 89% sve plastike u oceanu jednokratna plastika što znači da je plastika globalni problem. 

#BeatPlasticChallenge stekao je popularnost na društvenim mrežama uoči Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja, a od tada je postao viralan. Osobe koji su bile izazvane imale su 24 sata da podijele svoju potporu inicijativi s videom o sebi u kojem se obvezuju da će se odreći barem jedne vrste jednokratne plastike. 

Svatko se može pridružiti izazovu i podržati pokret bez jednokratne plastike, sa ili bez objave na društvenim mrežama. Male promjene kako bi  se aktivno smanjili, odbili i ponovno upotrijebili plastični predmeti pomaže u stvaranju čišće, zelenije, održive zemlje za nas i za generacije koje dolaze. Ovo su zvijezde koje su se odlučile pridružiti pokretu: 

Moby

Glazbenik Moby u sklopu ovog pokreta odlučio je riješiti se plastičnih boca s vodom, a koristit će boce koje može oprati i ponovno koristiti. Izazvao je Miley Cyrus, Ru Paula, Jimmyja Fallona, Ellen DeGeneres, Snoop Dogga i Baracka Obamu da mu se pridruže u sprječavanju plastičnog onečišćenja.

"Strašna činjenica: koristimo milijun plastičnih boca za vodu, svake minute, svakog dana, a do 2050. u oceanima će biti više plastike nego riba", objasnio je Moby, dodajući: "A prestati koristiti plastične boce stvarno je jednostavno. Samo ih zamijeni bocom za višekratnu upotrebu."

William Shatner

Kanadski glumac, redatelj i producent William Shatner prihvatio je izazov Jeri Ryan i obećao da će prestati koristiti plastične boce s vodom. "Vidite li ovo? To je plastika. To nam se ne sviđa. Plastika je loša. Riješite se plastike - Ja jesam, vi ćete...Širite poruku: Plastika. Loše...Ne plastici", objavio je Shatner na Twitteru. 

Gisele Bundchen

"Ovaj Svjetski dan okoliša, svi mi možemo pomoći pobijediti zagađenje plastikom. Jesi li znala da se u svijetu 500 milijardi plastičnih vrećica koristi svake godine? A mnoge od njih završavaju u ocenu, ubijajući ribe, kitove pa čak i ptice!" istaknula Gisele, dodajući: "I također, završava u našoj hrani. Plastika je svugdje i ako sada ne zaustavimo plastično zagađenje, do 2050. u oceanima će biti više plastike nego riba. Možemo li se svi obvezati da to spriječimo? To je lako. Vidi. Prebaci se na nešto ponovno upotrebljivo i označi svoju voljenu osobu, prijatelja i tvrtku. Dođi! Zajedno možemo pobijediti onečišćenje plastikom. Računam na tebe. "

Jeri Ryan

Američka glumica Jeri Ryan u svom videozapisu pozvala je svoje pratitelje da odbace plastične slamke u korist alternativa za višekratnu upotrebu ili da ih uopće ne koriste. "Plastične slamke se jako teško recikliraju. Većina ljudi se čak ni ne trudi reciklirati, samo ih bacaju. Plastika ne nestaje. Ne razgrađuje se, samo se raspada na manje i manje komade i ostaje u našem okolišu. Plastične slamke su loše i zato ih se moramo riješiti", objasnila je Ryan. 

Možda te zanima... Po jednom sastojku otkrij ima li i u tvojoj pasti za zube mikroplastike Eko

Ed Begley, Jr.

Ed Begley Junior u videu na Twitteru istaknuo je da moramo odustati od plastike. "Moramo nešto poduzeti po tom pitanju. Moramo pobijediti plastično zagađenje. Odustao sam od plastike, a i vi biste trebali. Sve što trebate učiniti jest zamijeniti ga nečim višekratnim - poput ove platnene torbe. Kad pitaju 'papir ili plastika' u trgovini, recite 'ništa' jer imate svoju torbu", rekao je. 

Možda te zanima... Mjesečno pojedemo plastike koliko je ima u jednoj kreditnoj kartici: Znaš li u kojoj hrani je ima najviše? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.