Eko Miss(ija) bez plastike 10. lipnja 2019.

Po jednom sastojku otkrij ima li i u tvojoj pasti za zube mikroplastike

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već i ptice na grani znaju da je plastika svuda oko nas, uništava naš planet, a sad nova istraživanja pokazuju da se plastika nalazi u pasti za zube te tako može ući u tijelo.

Proteklih 10 godina, proizvodima za osobnu njegu koji sadrže mikrogranule plastike dramatično je porasla popularnost. Iako su odobreni od strane agencija za lijekove i hrane, većina potrošača nije ni svjesna da se u njima nalazi plastika. Uz to, nisu svjesni učinka mikrogranula plastike na tijelo i okoliš.

Plastične granule u pasti za zube

River Run Dental prenosi da neke tvrtke dodaju polietilenske kuglice svojoj pasti za zube isključivo u dekorativne svrhe. Iako granule plastike nemaju nikakve zdravstvene koristi, veliki proizvođači pasti za zube nastavljaju ih uključivati u svoju formulu.

Brojni stomatolozi su iznijeli svoju zabrinutosti jer su primijetili male komade plastike u desnima svojih pacijenta i nisu bili u njihovo podrijetlo. Pacijenti su tvrdili da nisu jeli ništa neobično, a sitni komadići plastike nastavili su se pojavljivati tijekom rutinskih posjeta stomatologu. Počeli su istraživati i brzo shvatili da su to polietilenske kuglice. 

Nakon što su brojni zubari počeli rasvjetljavati opasnost od sitne plastike, proizvođači nekih pasti za zube pojasnili su da su one potpuno sigurne, ali će ju svakako izbaciti iz formule. Mnoge paste još uvijek sadrže plastiku, a ako si znatiželjna i želiš provjeriti sadrži li je i tvoja pasta za zube, potraži u sastojcima polietilen

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako odabrati najbolju zubnu pastu? 

Najbolja paste za zube može se razlikovati ovisno o tvojim osobnim potrebama, no postoje neke stvari koje trebaš uzeti u obzir pri sljedećoj kupovini: 

  • Flour - većina zubnih pasti sadrži ovaj sastojak, a on je važan u jačanju zubne cakline i jačanju oslabljenih području. 
  • Desenzibiliziranje - ako imaš osjetljive zube, pasta koja smanjuje osjetljivost može biti korisna za tebe. Kako bi smanjila osjetljivost, važno je da uporaba bude dosljedna. 
  • Izbjeljivanje - Ako želiš ukloniti manje površinske mrlje, preporučujemo pastu za izbjeljivanje. Imaj na umu da ona neće donijeti rezultate kao profesionalni tretman za izbjeljivanje.  

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Napravi svoju zubnu pastu 

Recept za domaću pastu za zube je pripremila naša čitateljica Sendy Osmičević. 

Potrebni sastojci:

  • 3 žlice gline
  • 2 žlice biljnog glicerina
  • 1 žlica ulja (preporučujem kokosovo ulje)
  • 1 žlice obične vode
  • 1/2 male žlice soli
  • 1/2 male žlice sode bikarbone
  • 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice
  • 3 kapi eteričnog ulja gorke naranče

Pripreme: 

Sve sastojke dobro promiješaj u gustu pastu i spremi u malu staklenku ili plastičnu kutijicu. Ovim receptom dobiješ 100 ml paste za zube. 

Možda te zanima... Svaki komad plastike ikad napravljen još uvijek postoji Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.