Eko 19. srpnja 2022.

Zemlja u kojoj bi vlasnici kućnih ljubimaca mogli završiti u zatvoru

Foto: shutterstock Iranski parlament mogao bi uskoro odobriti prijedlog zakona o zaštiti prava javnosti od životinja, kojim bi se posjedovanje kućnih ljubimaca ograničilo u cijelosti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iranska policija je nedavno u glavnom gradu Teheranu objavila da je šetnja pasa po parkovima kazneno djelo, a tu zabranu su opisali kao mjeru zaštite sigurnosti javnosti.

Iranski parlament mogao bi uskoro odobriti prijedlog zakona o zaštiti prava javnosti od životinja, kojim bi se posjedovanje kućnih ljubimaca ograničilo u cijelosti. Prema predloženom zakonu, za vlasništvo nad kućnim ljubimcima bila bi potrebna dozvola koju izdaje posebno povjerenstvo. Postojala bi i minimalna kazna od oko 790 eura za "uvoz, kupnju i prodaju, prijevoz i držanje" niza životinja, uključujući uobičajene kućne ljubimce kao što su mačke, kornjače i zečevi piše BBC.

"Rasprave oko ovog zakona počele su prije više od deset godina, kada je skupina iranskih zastupnika pokušala promovirati zakon o oduzimanju svih pasa koji bi završili u zoološkim vrtovima ili bili ostavljeni u pustinjama", rekao je za BBC Payam Mohebi, predsjednik Iranske veterinarske udruge i protivnik prijedloga zakona. Dodaje kako su neki zastupnici zagovarali i tjelesno zlostavljanje vlasnika kućnih ljubimicama, ali na sreću taj plan im nije uspio.

Pse smatraju nečistima

Psi su oduvijek bili uobičajeni u iranskim ruralnim područjima, ali životinje su postale i simbol urbanog života u 20. stoljeću. Iran je bio jedna od prvih zemalja na Bliskom istoku koja je usvojila zakone o dobrobiti životinja još 1948. godine, a vlada je financirala prvu instituciju za jačanje prava životinja. Čak je i kraljevska obitelj imala pse kao kućne ljubimce.

Ali Islamska revolucija 1979. godine, u kojoj je svrgnut vladar Mohammad Reza Pahlavi, promijenila je mnoge aspekte života Iranaca i njihovih pasa. Životinje se u islamskoj tradiciji smatraju nečistima. U novom režimu psi su postali i simbol "zapadnog svijeta", a taj su utjecaj nastojali suzbiti piše BBC.

Iako ne postoji čvrsta regulativna o vlasništvu pasa kao kućnih ljubimaca, policija uhićuje ljude koji šeću ili voze svoje pse u automobilima jer smatraju da su psi simbol vesternizacije. Iranski veterinar Ashkan Shemirani dodaje da su vlasti čak stvorile "zatvor" za zaplijenjene ljubimce u kojim psi danima nemaju potrebnu hranu i vodi, a njihovi vlasnici suočavaju se s nizom zakonskih problema. 

Ekonomski problemi Irana nakon godina zapadnih sankcija također su igrali ulogu u novom zakonu. Vlasti su zabranile uvoz hrane za kućne ljubimce na više od tri godine što je značilo povećanje lokalnih cijena, osobito nakon uspostave takozvanog podzemnog tržišta. Vlasnik veterinarske klinike u gradu Mashhad za BBC je rekao da ovise o ljudima koji potajno krijumčare hranu te da su cijene sada pet puta veće nego prije samo nekoliko mjeseci. Dodaje da tomu doprinosi i loša kvaliteta lokalno proizvedene hrane koja nije u skladu sa standardima, a tvornice koriste jeftino meso ili ribu pa čak i sastojke kojima je istekao rok trajanja. 

Iran bi mogao zabraniti kućne ljubimce | Author: shutterstock Foto: shutterstock Iako je Iran rodno mjesto perzijskih mačaka, novi zakon mogao bi biti usmjeren i na njih

I ostale životinje bi mogla dočekati ista sudbina

Iako je Iran rodno mjesto perzijskih mačaka, novi zakon mogao bi biti usmjeren i na njih, a negdje se čak spominju i krokodili. Mnogi veterinari slažu se da nema logike iza ovog zakona, a Mohebi je predloženi zakon nazvao sramotnim. "Ako parlament usvoji zakon, sljedeće generacije će nas pamtiti kao ljude koji su zabranili pse jer su psi i mačke jer su mačke", rekao je Mohebi za BBC. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca zabrinuti su za njihovu budućnost, a neke je strah tražiti i dozvolu koja lako može biti odbijena te njihovi ljubimci završavaju na ulicama.

Kućni ljubimci Možda te zanima... Ljubimci u Španjolskoj zakonski će se tretirati kao članovi obitelji Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.