Eko 17. siječnja 2022.

Ljubimci u Španjolskoj zakonski će se tretirati kao članovi obitelji

Kućni ljubimci
Foto: Guliver/Shutterstock Psi, mačke i ptice će se kao kućni ljubimci u Španjolskoj odsada smatrati živim i svjesnim bićima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema novom zakonu u Španjolskoj, kućni ljubimci će se tretirati kao živa bića kakva jesu u pravnim slučajevima kao što je razvod, a ne materijalne stvari.

Psi, mačke i ptice će se kao kućni ljubimci u Španjolskoj odsada smatrati živim i svjesnim bićima. Do sada su se životinje smatrale materijalnim predmetima. To znači da će u pravnim borbama poput rastave, pravosudno tijelo razmotriti potrebe životinje i povjeriti ih najprikladnijem članu obitelji, čak i dodijeliti zajedničko skrbništvo gdje je to moguće, umjesto da će životinju po zadanom dati osobi koja ih je kupila ili platila troškove naknade za posvajanje prenosi Peta.org.uk. 

Možda te zanima... Svjetski dan zaštite životinja: "Nemojte im činiti ono što ne biste htjeli da netko čini vama" Eko

Životinje se novim zakonom klasificiraju kao svjesna bića

U 2017. podneseni su prijedlozi za povećanje prava životinja u Španjolskoj. Prošlog mjeseca Kongres zastupnika odobrio je novi zakon uz široku podršku. Značajna iznimka bila je krajnje desna stranka Vox, koja je glasala za odbacivanje zakona. Čelnik stranke Ángel López Maraver komentirao je da je zakon “ludost, glupost. Humanizira životinje i dehumanizira čovjeka," prenosi Greenqueen.com. Novi zakon ističe da je zabranjeno zlostavljati ili napuštati životinju, jer se radi o svjesnim bićima. Ako netko pronađe izgubljenu životinju, sada je mora vratiti njegovoj obitelji osim, ako nema jasne indikacije zanemarivanja. 

Životinje su se prema europskom zakonu već smatrale razumnim, ali Španjolski građanski zakonik nije bio ažuriran. To se izravno odnosi na pitanja obitelji i imovine. U adaptaciju su uključene i divlje životinje, iako je fokus uglavnom na kućnim ljubimcima.

Španjolska se pridružuje europskim zemljama Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj i Austriji u prepoznavanju životinja na ovaj način. Zemlja je također u sukobu oko svog naslijeđa borbe s bikovima. U 2019., anketa za El Español pokazala je da je 56,4 % Španjolaca protiv te prakse prenosi Greenqueen.com. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock 56,4 % Španjolaca je protiv borbe s bikovima

Kazne za nepoštivanje zakona su ozbiljne

Zlostavljanje kućnih ljubimaca sada će se suditi kao da je zlostavljan čovjek. Nakon pronalaska napuštenog ljubimca, pojedinci su dužni pokušati locirati vlasnika, ako je potrebno, putem nadležnih tijela. Treba poduzeti isti postupak kao da je dijete pronađeno. Ni životinje se više ne mogu oduzimati kao plaćanje dugova.

Prijedlog zakona posebno se poziva na naknadu štete u slučaju uginuća životinje. „U slučaju da je ozljeda kućnog ljubimca rezultirala smrću ili ozbiljnim narušavanjem fizičkog ili psihičkog zdravlja, kako vlasnika tako i onih koji žive sa životinjom imaju pravo na naknadu nanesene moralne štete,” prenosi Greenqueen.com. 

Prijedlog zakona zahtijeva da se uzme u obzir mentalno i fizičko blagostanje. Promjena je dramatična revizija prijašnjeg tretmana životinja u Španjolskoj. "Ovo pokazuje da mijenjamo svoj mentalitet i vidimo životinje kao živa bića sa sposobnošću da osjećaju bol, sreću, tugu i da ne služe za zabavu i ukras", rekla je Lola García, odvjetnica za građanska prava.

Što je s drugim životinjama?

Iako je ovaj zakon veliki pomak, postoji još puno mjesta za napredak. Još uvijek postoji specizam unutar novog zakona, jer dok su kućni ljubimci zaštićeni, nijedna druga životinja nije. Specizam je diskriminacija na osnovi vrste

Krava | Author: Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja Krave, svinje i kokoši sposobne su osjećati strah, uzbuđenje, ljubav i tugu baš kao psi i mačke, pa zaslužuju i zaštitu od zlostavljanja

Novi zakon ne čini ništa kako bi zaštitio one životinje koje su iskorištavane za ljudske potrebe, kao što je ubijanje radi laboratorijskih pokusa, hrane, odjeće ili zabave. Specizam opravdava ljubav prema nekim životinjama dok iskorištava druge. Krave, svinje i kokoši sposobne su osjećati strah, uzbuđenje, ljubav i tugu baš kao psi i mačke pa zaslužuju i zaštitu od zlostavljanja prenosi Peta.org.uk.

Zakon o zaštiti životinja u Hrvatskoj

Prema hrvatskom zakonu o zaštiti životinja iz 2017. "zabranjeno je životinje usmrćivati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu i bolestima."  Udruga Prijatelji životinja zatražila je pokretanje izmjena Zakon o zaštiti životinja te su zatražili potpunu zabranu držanja pasa na lancu, zabranu korištenja životinja u cirkusima, zabrana zatočeništva divljih zvijeri u vlasništvu privatnih osoba i slično. "Jedino Ministarstvo poljoprivrede može zakonskim izmjenama donijeti potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, što podržavaju brojne institucije, veterinarska struka i građani, s obzirom na to da psi na lancu iznimno pate, izloženi su svim vremenskim nepogodama, najčešće su slabo ili nikako hranjeni i lošeg su zdravstvenog stanja, bez veterinarske skrbi te onemogućeni u prirodnoj potrebi za kretanjem i socijalizacijom," navode iz udruge Prijatelji životinja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.