Eko 12. svibnja 2010.

Zeleno je seksi

Rmcadams
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da je zeleno seksi uvjerena je glumica Rachel McAdamas koja je nedavno pokrenula web stranicu istog naziva, a na njoj savjetuje kako malim promjenama u svakodnevici pomoći planeti Zemlji, a usput uštedjeti novac i poboljšati zdravlje

Kanadska glumica Rachel McAdams, koju smo nedavno mogli gledati u filmu "Scherlock Holmes" Guya Ritchija, sa svoje je dvije prijateljice pokrenula web site Greenissexy.org posvećen zaštiti okoliša. Tako se pridružila svojim kolegama glumcima Leonardu DiCapriju, Daryl Hannah i Woodyju Harrelsonu koji već neko vrijeme na svojim web stranicama promoviraju održivi način života i brižnost prema planeti Zemlji.

Cilj je Racheline stranice, čiji naziv znači "zeleno je seksi", potaknuti ljude na male promjene koje imaju veliki utjecaj. A zašto je to seksi?

"Jer je biti informiran seksi. Biti odgovoran je seksi. Brinuti o ekologiji je seksi. Praviti razliku je seksi. Zeleno je seksi", objašnjavaju osnivačice stranice.

Bicikl umjesto automobila

U svojoj biografiji na web stranici, Rachel McAdams opisuje kako je njezina ljubav prema planeti započela još u djetinjstvu, kada je ljeta provodila u kolibi, plivala u Velikim kanadskim jezerima i vozila se na svom biciklu po susjedstvu. Zimi se sanjkala po šumama i gradila snježne tvrđave. Bicikl joj je i danas vozilo izbora i još uvijek ponekad gradi kule od snjega.

Ali također pokušava smanjiti otisak svoje noge na zemlji pa podržava organizacije koje se bave pošumljavanjem, u kući koristi "zelenu" energiju, a kaže i da je razvila opsesivno kompulzivni poremećaj da isključuje iz struje sve s utičnicom. Sanja da će jednog dana živjeti u kući na drvetu i sama uzgajati svoju hranu.

Saznaj kako možeš uzgojiti svoj organski vrt!

Sa svojim prijateljicama Megan i Didi, Rachel na siteu daje savjete za male stvari koje možemo napraviti u svom domu i svojoj okolini, na poslu i na putu kako bismo što manje naštetili planeti. Kao "svjetlu točku mjeseca" redovito predstavljaju ljude koji "čine razliku u svijetu".

Tri prijateljice također otkrivaju kako pomažući prirodi uštedjeti novac, a donose i razne "zelene" recepte, primjerice za lijek od đumbira za želučane tegobe, i daju upute kako pronaći ekološki najprihvatljivije namirnice.

Pogledaj i naše savjete za liječenje đumbirom!

Tri zelena savjeta

Donosimo ti neke od savjeta sa stranice Green is Sexy. Primijeni ih i provjeri hoće li svijet oko tebe postati zeleniji i hoćeš li se ti osjećati više seksi!

Postavljaj si velika pitanja!

Sljedeći put kad odeš kupiti nešto novo, zapitaj se je li ti to stvarno potrebno. Također si možeš postaviti pitanja: "Zbog čega to želim?", "Kako je ovo proizvedeno?", i "Postoji li ekološka alternativa ovom proizvodu?"

Kada kupuješ mlijeko, razmisli o onom iz ekološke proizvodnje!

Ako prilikom svake kupnje pažljivo razmisliš o ovim stvarima, to će sigurno povoljno utjecati na naš okoliš, kao i na tvoj bankovni račun.

Jedi zeleno!

Postani vegetarijanac barem na jedan dan i smanji svoj utjecaj na okoliš. Čak trećina fosilnih goriva odlazi na uzgoj životinja, tako da bi prelazak na prehranu bez mesa, makar i na jedan dan, pomogao smanjiti to opterećenje.

Još uvijek se dvoumiš? Vegetarijanska prehrana smanjuje rizik od bolesti srca, moždanog udara i raka, a može pomoći i u mršavljenju.

Zanima te što nutricionisti misle o vegetarijanskoj dijeti?

Prijeđi na gothic!

Ako dok pišeš na kompjuteru počneš koristiti font Century Gothic, možeš uštedjeti 20 dolara godišnje na tinti za printer.

Tanki i svjetli fontovi troše manje tinte nego oni deblji i tamniji. Century Gothic i Times New Roman na vrhu su liste najštedljivijih fontova, a slijede ih Calibri, Verdana, Arial and Sans Serif pa Trebuchet, Tahoma and Franklin Gothic Medium. Century Gothic troši oko 30 posto manje tinte nego Arial.

Imajući na umu da se godišnje baca 300 milijuna patrona od tinte za printere, smanjujući količinu tinte koju trošimo, pomoći ćemo našem okolišu, ali i kućnom budžetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.