Eko 24. kolovoza 2011.

Zeleni savjeti za zdraviji ured

Ured-1Jpg
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S obzirom da na poslu provodiš veći dio dana, važno je radnu okolinu učiniti ugodnim i zdravim mjestom. Za svoj ured biraj proizvode koji imaju eko certifikat, dokumente možeš printati na recikliranom papiru, a na radni stol postavi biljke koje će se pobrinuti za čišći zrak

Uredi i radna mjesta veliki su potrošači energije. Neovisno o tome radiš li u velikom ili manjem uredu, uvijek možeš svoje radno mjesto učiniti zdravijim i pritom razvijati ekološku svijest.

Primjerice, za početak možeš kupiti proizvode koji imaju eko certifikat, stari papir i plastične boce recikliraj te se sa svojim kolegama dogovori oko racionalnog korištenja izvora energije.

"Zeleni" ured može povećati produktivnost i razinu zadovoljstva zaposlenika, te popraviti ugled tvrtke u javnosti.  Pročitaj savjete uz koje ćeš brzo preurediti ured i svoje radno mjesto učiniti ekološki prihvatljivijim!

Čišći zrak

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru utječe na zdravlje i produktivnost zaposlenika. Američka agencija za zaštitu okoliša tvrdi kako zrak u uredskim prostorijama često može biti lošije kvalitete od zraka na otvorenom. 

Emisija kemikalija iz uredskog namještaja i proizvodi za čišćenje namještaja i kupaonica izvor su onečišćenja i smanjuju kvalitetu zraka. Umjesto uobičajenih sredstava za čišćenje biraj ona koja nisu toksična za okoliš i zaposlenike, a ured opremi ekološkim namještajem.

Radni prostor dodatno osvježi biljkama koje proizvode kisik i filtriraju zrak, poput bršljana. To su vrste koje vole sjenu ali mogu rasti i pod fluorescentnim svjetlima i uz uske prozore. 

Atmosferu u uredu možeš popraviti i korištenjem eteričnih ulja. Koja ulja pomažu kod stresnih situacija, a koja pozitivno djeluju na bolove u leđima izazvane dugotrajnim sjedenjem pročitaj ovdje...

Recikliraj papir

Prosječnom zaposleniku u Americi godišnje kroz ruke prođe 10,000 kopiranih i printanih listova papira. Razmisli koja bi područja tvog posla mogla funkcionirati bez papira!

Ako bilješke i dogovore zapisuješ na papir, počni ih unositi u mobitel ili osobno računalo. Isto tako i formulare i dokumente možeš pohraniti na računalu, a putem e-mail liste klijentima možeš slati kataloge i priopćenja. S kolegama se dogovori koji dokumenti u uredu mogu biti pohranjeni u računalo.

Prilikom printanja koristi reciklirani papir, a printaj na obje strane papira kako bi smanjila potrošnju.

Jedi zdravo i "zeleno"

Kuhinju na radnom mjestu također možeš učiniti ekološki prihvatljivom. Umjesto plastičnih, jednokratnih čaša i posuđa, donesi vlastite šalice i tanjure koje ćeš koristiti više puta. Prazne plastične boce od sokova i napitaka odlaži u za to predviđene kontejnere.

Što se tiče ručka na poslu, kad god možeš ponesi ga od kuće. Na taj ćeš način jesti zdravije nego da si naručila dostavu, te ćeš po završetku obroka imati manje smeća. Također, za poslovne domjenke i sastanke biraj organsku i domaću hranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.