Eko Mijenjam se na zeleno! 23. prosinca 2021.

Zelena revolucija koju spremaju putnički brodovi u Hrvatskoj

Putnički brod
Foto: Guliver/Shutterstock Globalno zagrijavanje i emisije ugljičnog dioksida samo su neki od problema brodarske industrije

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Energetske transformacije i klimatske promjene predstavljaju ozbiljne izazove međunarodnom, ali i hrvatskom brodarstvu koje je pod pritiskom te zbog toga treba smanjiti emisije ugljičnog dioksida.

Dok je većina borbe protiv globalnog zatopljenja usmjerena je na automobile, avione, ugljen i elektrane, istina o zagađenju u brodarskoj industriji privukla je sve veću pozornost koju je Hrvatska prepoznala i odlučila napraviti veliku promjenu. Globalno zagrijavanje i emisije ugljičnog dioksida samo su neki od problema brodarske industrije, ali ne i najposredniji.

Revolucija električne energije

Električni brodovi donose novu i bolju budućnost, jer imaju električni pogon s nultom emisijom stakleničkih plinova i mogućnost brzog punjenja. Prvi takav brod izrađen je i prezentiran u Švicarskoj, gdje je i počela realizacija projekta pod imenom Venti35, koji provodi zaštitu okoliša s nultom emisijom u brodskom prijevozu. Zahvaljujući tom projektu osnovana je nova tvrtka Green Swiss Lake čiji je cilj prepoznala i Hrvatska.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Jadranska obala, a posebno njezini otoci imaju veliki potencijal i prostor za razvijanje zelenih, ekološko izdržljivih projekata. Zahvaljujući Splitu koji je osnovao gospodarsko-istraživačku jezgru, uskoro bi se trebali početi graditi putnički brodovi na električnu energiju. Početkom ove godine, projekt je prezentiran na Fakultetu elektrotehnike i strojarstva gdje je potpisan sporazum o suradnji fakulteta i tvrtke Jadroplov. Riječ je zapravo o pet projekata unutar kojih bi prvi putnički brod na električni pogon mogao ukrcati 190 automobila i 1200 putnika! 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Pomorski prijevoz budućnosti

Naime, prema smjernicama EU do 2050. godine trebao bi se osigurati pomorski prijevoz koji ima nultu emisiju štetnih stakleničkih plinova, što će imati višestruke posljedice. Prema procjenama Jadroplova, uvođenjem brodova na električni pogon ostvarit će se ušteda i do 50 posto pogonske energije u usporedbi s potrošnjom flote koja trenutno plovi hrvatskim vodama.

Možda te zanima... Prednosti i pokoji nedostatak električnih automobila i kada će pojeftiniti Eko

HEP je do sada pod brendom ELEN na području Grada Zagreba i svih 20 županija pustio u rad više od 300 punionica za električne automobile. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.