Oni koji žive ili nastoje živjeti zdravo, vjerojatno se pitaju je li kava dobra za njih, budući da se o tom obožavanom, ali i osporavanom napitku pišu oprečne stvari. Ako si ti jedna od onih koja je sigurna da se ne želi odreći tog okrepljujućeg napitka, ali ni svojih nastojanja oko zdrave prehrane, za tebe smo degustirali kavu iz organskog uzgoja i kontroliranog porijekla
Natur*pur kava može se kupiti kao bio instant kava zapakirana u staklenci od 100 grama ili kao mljevena kava zapakirana u vrećicu od 250 grama s praktičnom naljepnicom s kojom se pakiranje nakon upotrebe može ponovno zatvoriti. Donosimo ti opažanja o instant Natur*pur kavi, nakon svakodnevne degustacije u trajanju od mjesec dana.
Instant kava bogatog okusa
Miris Natur*pur kave je intenzivan, svjež i podsjeća na miris nepržene kave. Pitka je, ali punog okusa, a budući da ima intenzivan i okus i miris potrebno ju je manje staviti u šalicu, odnosno, ako se stave uobičajene dvije čajne žlice kave, šalica od dva decilitra može se gotovo do vrha napuniti vodom, a kava i dalje ima svoj miris i okus. Za razliku od drugih instant kava koje sam probala Natur*pur kava nije mi bila gorka niti kisela. Što se tiče topivosti granula u vodi, jednako se brzo tope kao i kod drugih napitaka te vrste. Učinak na organizam bio mi je jednak kao i nakon popijenih kava drugih marki, s tim da je subjektivni osjećaj bolji zbog činjenice da sam konzumirala organski proizvod.
Sto posto Arabica
Na pakiranju piše da je Natur*pur kava 100% Arabica. Arabica zauzima 60 posto svjetskog uzgoja kave, a ostalo je uglavnom Robusta. Kava se sadi u pojasu 25° sjeverno i južno od ekvatora gdje je prosječna temperatura zraka između 18 i 25 °C. Arabica raste na visokim nadmorskim visinama uglavnom između 800 i 2000 metara. Ipak, najkvalitetnije vrste rastu iznad 1500 metara, tamo su prosječne godišnje temperature niže i konstantnije i plodovi sazrijevaju sporije što im omogućava da razviju više arome i fine kiseline. Udio kofeina je u Arabici 1 do recimo skoro 2 posto, što je puno niže nego kod Robuste (od 2 do 4,5 posto). Sve Arabica kave nisu vrhunske kvalitete, a glavni kriteriji kvalitete su mjesto uzgoja, berba, prerada, pakiranje, skladištenje i transport.
Informacije o porijeklu:
- Kava nosi europsku oznaku BIO - zeleni list sa zvjezdicama
- BIO oznaku austrijskog kontrolnog centra AMA
- Oznaku "gen - frei" što znači da ne sadrži genetski manipulirane sastojke te je na proizvodima navedeno ime proizvođača koji svojim imenom garantira kvalitetu i organski uzgoj
- Ne sadrži pojačivače okusa i konzervanse
S mlijekom i šećerom
Kolegica iz redakcije koja je za razliku od mene pila Natur*pur instant kavu s mlijekom i šećerom, iznijela je svoja opažanja: "Zbog intenziteta okusa i pitkosti ovu kavu sam prepoznala kao kvalitetnu i usporedila bih je s instant kavama koje su po svojoj kvaliteti već prepoznatljive na tržištu. Na šalicu od dva decilitra stavila sam kao i obično količinu od jedne i pol čajne žličice i svoju uobičajenu dozu mlijeka i šećera. Dakle, kava unatoč svom intenzitetu (koji je za pohvalu) ne zahtijeva veću količinu šećera ili mlijeka."
Dodatne informacije:
- Boja: Tamno smeđa
- Miris: Sirove kave
- Okus: Nije kiseo, intenzivan, svjež
- Kako konzumirati: Od jedne do dvije čajne žlice pomiješati s vrućom vodom, ovisno o ukusu, dodati mlijeko i šećer
- Zeleni plus: Fair trade (Pravedna trgovina)
- Napomena: Možda će ti biti potrebna dva tri dana da se navikneš na miris i okus
- Preporuka: Ako voliš kavu i bitno ti je da su namirnice koje konzumiraš iz organskog uzgoja, probaj Natur*pur kavu
- Gdje kupiti: U Spar i Interspar trgovinama
Ako svoju kavu želiš zasladiti nečim zdravijim od bijelog šećera, pročitaj recenziju šećera od kokosovog cvijeta.