Eko 27. travnja 2016.

Čišći okoliš- zalog za budućnost!

Zelena-Cistka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već petu godinu zaredom Zelena čistka je okupila volontere iz cijele Hrvatske u zajedničkom čišćenju divljih odlagališta otpada. Cilj je buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro

Zelena čistka se provodi u sklopu svjetske akcije World Cleanup, a koje koordinator za Hrvatsku je Udruga Žmergo iz Opatije, kao član Let's do it! pokreta, koji čine predstavnici 112 zemalja.  U akciji čišćenja, koja se održala 23. travnja u cijeloj Hrvatskoj, sudjelovale su mnoge udruge, obrazovne institucije, oružane snage, policija, te brojne institucije i prijatelji akcije. Osim u Hrvatskoj, ovakve hvalevrijedne akcije održavaju se širom planete Zemlje.

Uz Zelenu čistku organizirana je i Plava čistka, ekološka akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja kao dio regionalnog projekta koji okuplja mediteranske zemlje Let's do it Mediterranean te uključuje sve obalne gradove pa i one kontinentalne koji se nalaze na obalama rijeka.

Mali i veliki volonteri udružili su snage

U ovim najvećim jednodnevnim ekološkim volonterskim akcijama sudjelovalo je veliki broj volontera svih dobnih skupina. Prijave su i ove godine stigle iz svih županija pa je u Zelenoj čistki i Plavoj čistki sudjelovalo preko stotinu gradova i općina – navodi voditeljica logistike Marta Bilska. U nekim sredinama odgođeno čišćenje zbog vremenskih uvjeta za naredni termin.

Helena Traub, voditeljica kampanje ističe kako je i ovogodišnja kampanja Zelene čistke za škole polučila uspješne rezultate uključivši skoro 300 škola iz svih dijelova Hrvatske, a škole su sudjelovale i u ostalim predloženim edukativnim aktivnostima. Divlja odlagališta otpada iznimno su opasna za okoliš, a uključivanjem velikog broja djece i mladih u ovakve akcije, zalog je za budućnost.

Moramo smanjiti otpad koji sami stvaramo

'Ni lošiji vremenski uvjeti ni niske proljetne temperature nisu utjecale na duh zajedništva u poboljšavanju kvalitete života svih građana Hrvatske, ali i svijeta. Vjerujem da će ovu priliku prepoznati i ostali te se u budućnosti angažirati u pogledu smanjenja otpada kojeg sami stvaramo', poručila je predsjednica Udruge Žmergo Ana Golja.

Svi zajedno akcijama doprinosimo čišćem okolišu, ali još važnije razvoju ekološke svijesti. Briga za okoliš osigurava lokalno i globalno kvalitetniju budućnost svima. Preliminarni rezultati ovogodišnjih Čistki biti početkom lipnja u Rijeci.

Pročitaj što je pronađemo u želucima kitova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.