Eko 11. srpnja 2022.

Zbog zagrijavanja Jadrana mogle bi se pojaviti nove vrste riba

Foto: shutterstock Mnogi znanstvenici se slažu da bi zbog zagrijavanja i ljudskog utjecaja, Jadransko more moglo izgledati drugačije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jadranski ekosustav mijenja se zbog klimatskih promjena odnosno zatopljenja, a na njega utječu i ljudi pa bi se tako život u Jadranskom more za nekoliko godina mogao promijeniti.

World Wild Fund još je prošle godine objavio izvještaj čiji su rezultati pokazali da se Sredozemno more zagrijava 20 % brže od globalnog prosjeka svih oceana i svjetskih mora. Zbog zagrijavanja Mediteran postaje sve slaniji, a sve to utječe i na Jadransko more. Mnogi znanstvenici se slažu da bi zbog zagrijavanja i ljudskog utjecaja, Jadransko more moglo izgledati drugačije. Kustos za kralješnjake Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, Marcelo Kovačić, rekao je za HRT da invazivne vrste koje se pojavljuju mogu utjecati i na već postojeći vrste riba, ali zasada nema dokaza da se to događa u Jadranu. Kovačić dodaje kako je normalno da se svake godine otkriju dvije nove vrste riba bilo da su novo otkrivene ili su jednostavno došle iz raznih dijelova Sredozemnog mora. Ipak, naveo je kako bi u budućnosti u Jadranu mogle živjeti drugačije vrste riba nego danas te bi te promjene mogle biti brže nego u prošlosti. Tako je primjerice na otoku Krku otkriveno nekoliko potencijalno novih vrsta riba uz već potvrđenih 456, piše HRT. 

Isto tako se u Jadranu pojavljuju i tropske vrste koje su inače normalna pojava u Sredozemnom moru. Morski biolog Petar Kružić s Biološkog odsjeka u Zagrebu za Index.hr je rekao da bi to mogla postati normalna pojava zbog visokih temperatura mora. Jedna od tih tropskih vrsta je tropska papigača koja se počela pojavljivati na srednjem Jadranu, iako je prema Kružiću bila češća na južnom dijelu. 

Negativan utjecaj na sve vrste

Kružić za Index.hr napominje kako najviše stradavaju alge, spužve, koralji i mahovnjaci dok ribe najviše stradavaju zbog manjka kisika. Na sve to utječe i cvjetanje mora zbog čega se prema Nataliji Dunić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo stvara sluz piše Index.hr. Iako je cvjetanje mora bila normalna pojava za sjeverni dio Jadrana, ono se danas, prema Kružiću, događa na cijelom Jadranu. "Glavni krivci su kanalizacija, ilegalne septičke jame uz obalu, intenzivna marikultura pogotovo u kanalima te u zadnje vrijeme nasipavanje plaža pod izlikom njihove nadohrane", rekao je Kružić za Index.hr. Dodaje da sve to dovodi do izumiranja organizama koji se nalaze u Jadranu, posebno morske cvjetnice koja je važna za proizvodnju kisika u moru.

Prema Kružiću, od opasnijih vrsta u Jadranu bi se mogle pojaviti ribe fuga i lav koje su otrovne za ljude, ali su štetne i za manje endemske ribe Jadrana. Sve više se pojavljuju i meduze u sjevernom Jadranu, a Kružić smatra da bi se mogli pojaviti i morski psi. Ipak potrebna je prilagodba i smanjenje ljudskog utjecaja. 

Možda te zanima... Kako sanirati opekline od meduza i zašto ih je tako puno u sjevernom Jadranu ove godine Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.