Eko 07. studenoga 2018.

Zbog vatrometa ovaj pas čuvar je doživio srčani udar i uginuo

Foto: Facebook/Ante Bagarić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Moskovski pas čuvar Winston umro je od sumnjivog srčanog udara nakon što ga je prestrašio noćni vatromet. Winston je bio u Centru za spašavanje pasa u Manchesteru do ponoći, a kad su članovi osoblja mislili da je vatromet prestao, pustili su ga van u dvorište zajedno s još nekoliko pasa.

Međutim, naknadno je ispaljeno još nekoliko vatrometa, a Winston, koji se boji glasnih zvukova zbog zlostavljanja koje je pretrpio u prošlosti, pokušao je pronaći utočište i tako završio pod palubom centra. Ostali psi uspjeli su vratiti natrag u centar, međutim, Winston je pronađen mrtav sljedećeg jutra. Vjeruje se da je preminuo od srčanog udara.

Psi čuju tri puta bolje od ljudi i zato su petarde prebolne za njihove uši

Nakon što je spašen od zlostavljača, Winstonu, koji je težio 80 kilograma, dijagnosticirana je srčana bolest i bio je na lijekovima. Vlasnica Centra za spašavanje, Emma Billington rekla je da je Winston cijeli život trpio zbog 'ljudske ruke'.

"Apsolutno je mrzio buku", rekla je: "Igrali smo se vani sa štapovima i najednom je krenuo vatromet, svi psi su se uplašili i počeli su se vraćati. Primijetili smo da on nedostaje. Imao je srčani udar i zaspao je pod palubom. Moramo osvijestiti ljude koliko vatromet može našteti psima, nema potreba za tim jer je to ubilo Winstona. Najodanijeg psa."

Osoblje Centra za spašavanje pasa koje ima 50 spašenih pasa iz cijelog svijeta, poziva sve ljude da nikad ne započinju vatromet u blizini njihovog skloništa. Winstonova smrt nije jedina, prošle godine konj Solo preminuo je zbog vatrometa. Devastiranu vlasnicu Fionu Hohmann nazvala je zabrinuta susjeda nakon što je konj pronađen u agoniji. Kasnije je objavila fotografije incidenta kako bi pokazala stvarnost onoga što vatromet može učiniti životinjama. 

"Susjeda me nazvala i odmah sam znala da nešto nije u redu pa sam otišla ravno u staju", rekla je Hohmann za Wales Online: "Znala sam da Solo umire, imao je srčani udar. Ne želim ljudima pokvariti zabavu, ali vatromet se treba najaviti. Kako bi inače mogla ovo znati i spriječiti?" Hohmann nastavlja: "Veterinar mi je rekao da je ozlijedio svoj trbuh zbog buke, trpio je 14 sati, galopirao je po polju i sva je trava bila sažvakana. Osjećam se strašno što je pretrpio cijelu noć sam, nije bilo ničega što sam mogla učiniti."

Informacije o tome kako paziti na kućne ljubimce tijekom vatromet možete pronaći na web stranici RSPCA.

Psi vam poručuju: 'Ne bacajte petarde. Bacajte kobase!'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.