Eko 09. veljače 2011.

Zavedi ga organskom čokoladom...

Vivani_Par-Zk
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovo Valentinovo iznenadi dragu osobu sa zdravom organskom čokoladom koja sadrži više kakaa i manje šećera, pa u njoj možete zajedno uživati bez straha da ćete se udebljati. Osim toga organska čokolada štiti zube, jača imunološki sustav i oslobađa endorfine - hormone sreće čime je dobro raspoloženje zagarantirano

Stoljetna tradicija tvornice čokolada Weinricht

Vivani eko čokolada koju uvozi tvrtka Pretti iz mjesta Rupa nedaleko Rijeke je spravljena prema najboljim receptima njemačke tvornice čokolade Weinricht koja ima stoljetnu tradiciju i poznata je po najvećoj proizvodnji ekoloških čokolada u Europi. Ekološke čokolade za razliku od konvencionalnih rade se isključivo od ekološki uzgojenih sirovina, bez pesticida i soja lecitina. U procesu proizvodnje se ne koriste nikakvi emulgatori.

Svi sastojci su 100 posto organski

Svi sastojci, kakao, šećer, mlijeko u prahu, lješnjaci i drugi dodaci su sto posto organski. U proizvodnji konvencionalnih čokolada obično se koristi aroma vanilije, a u Vivani čokoladama se koristi prirodna vanilija. Organske čokolade sadrže visok udio kakaa, a vrhunsku kvalitetu ovih čokolada prepoznali su i stručnjaci. Vivani čokolade su ocijenjene kao najbolje na brojnim prestižnim natjecanjima. Najviše kakaa za ekološke čokolade Vivani, oko 80 posto, uvozi se iz Dominikanske republike, jer se tamo pridržavaju pravila organskog uzgoja.

Izaberi čokoladu koja odgovara tvom partneru

Vivani eko čokolade su slatke, kremaste i mliječne, hrskave i osvježavajuće, profinjene i očaravajuće, crne i bijele. U maštovitoj i šarolikoj ponudi svi mogu pronaći nešto što će odgovarati karakteru osobe kojoj je daruju: od vatrene crne čokolade s čilijem, bijele čokolade s vanilijom, crne čokolade sa zelenim čajom i mangom, čokolade punjene pepermintom i mnogih drugih.

Možeš ih kupiti u u bio&bio trgovinama, Gardenu, većim supermarketima, Konzumu, Mercatoru-H, Sparu-H, Plodinama.

Iskoristi priliku jer tijekom veljače traje akcijska prodaja na određene okuse čokolada u bio&bio trgovinama i određeni okusi čokolada će biti sniženi 20 posto. Također, uskoro će na tržištu biti dostupne i dvije čarobne Vivani čokolade organska tamna čokolada s cijelim lješnjacima i organska tamna čokolada s bademima.

Zašto jesti čokoladu:

  • kakao sadrži supstance katehina koji štite srce i imaju antioksidativno djelovanje jače od vitamina C ili E
  •  bioaktivne supstance  u kakau jačaju imunološki sustav
  • pacijentima s povišenim krvnim tlakom preporučuje da pojedu pola table crne čokolade dnevno, kako bi spustili krvni tlak
  • tanini iz čokolade štite zube i preveniraju karijes 
  • polyphenoli kojih ima u čokoladi “štite stanice i pomažu u smanjivanju stresa
  • kada jedemo čokoladu oslobađaju se endorfini, takozvani hormoni sreće, koji potiču izlučivanje prirodnih opijata u tijelu što dovodi do osjećaja smirenosti i dobrog raspoloženja

Više info: www.pretti.hr

Što je organska čokolada?

Organska čokolada je u biti slična onoj koju smo jeli kao djeca – osim što je napravljena s organskim sastojcima!

Ali ipak za razliku od proizvodnje konvencionalne čokolade postoje neke male razlike koje imaju ogromne učinke.

Bez genetski modificiranih sastojaka

U proizvodnji organskih čokolada koriste se samo najbolji sastojci. Jedna bitna razlika je da zahvaljujući sastojcima  i dugom procesu ljuštenja, nema potrebe za dodatnim emulgatorima (poput soja lecitina). Tako organske čokolade Vivani ne sadrže tragove genetski modificirane soje.

Osim toga, kod proizvodnje Vivani čokolda koristi se i nerafinirana šećerna trska kao zaslađivač: što nije uvijek pravilo kod proizvodnje organske čokolade. Korištenjem ovog šećera ne samo da se sačuva više minerala (u usporedbi sa potpuno rafiniranim bijelim šećerom), već ništa ne nadjačava okus ''kakaa''. Krajnji rezultat je organska čokolada sa očaravajuće ''čokoladnim'' okusom.

Zdrave poljoprivredne metode

Vivani također pazi da njihova organska čokolada ispunjava kriterije visoke kvalitete; u isto vrijeme izrazito je bitno da doprinose održavanju zdravih poljoprivrednih metoda u zemljama od kojih nabavljaju sirovi materijal za dobru organsku čokoladu. Sirovi materijal uzgojen je po osnovnim principima ekološke poljoprivrede.

Uzgajanje kakaovca, šećerne trske i svih ostalih sastojaka koji su zaslužni za čokoladu koja se topi u ustima, po ekološkom principu, ima još pozitivnih učinaka.

Kontrolirani organski uzgoj reguliran je zakonom 1992. Organska hrana je lako prepoznatljiva po ekološkom pečatu i kontrolnom broju na pakiranju.

Više info: www.vivani.de

Fair trade

Organska čokolada ne treba rad djece

U određenim regijama Zapadne Afrike, djeca u dobi od 10 do 14 godina, rade na plantažama kakaovca, ali za svoj rad nisu plaćena. Baš na ovakvim plantažama mnogi internacionalni proizvođači nabavljaju kakao za svoju čokoladu.

Mnoga od njih su neuhranjena i često se razbolijevaju od pesticida. Proizvođači organske i 'fair trade' čokolade djeluju na puno odgovorniji način.

Zaštita prirode i ljudi

Plod kakaovca i dalje se bere ručno, na kompliciran i skup način. No, ako bi se rad strožije kontrolirao, to bi spriječilo izrabljivanje djece. Ovo je slučaj kod organske čokolade koju proizvodi vodeći njemački proizvođač Vivani.

Andreas Meyer, glavni direktor tvornice Vivani, kaže da bi proizvođači trebali biti svjesniji svoje odgovornosti. 'Ne treba ni reći da moramo pažljivo birati odakle nabavljamo kakao. Imamo dužnost osigurati zaštitu ljudima i prirodi'.

Kakao koji se koristi u Vivani organskim čokoladama dolazi sa certificiranih organskih plantaža koje vode poljoprivredni kooperanti iz Ekvadora i Dominikanske Republike. Andreas Meyer je osobno posjetio plantaže kako bi dobio bolju sliku života poljoprivrednika i ocijenio kvalitetu organskog uzgoja.

Nakon toga je izjavio: 'Struktura u Latinskoj Americi se razlikuje od one u većini dijelova Afrike – dopuštaju bolji životni standard. Ovdje poljoprivrednici i njihove obitelji rade na vlastitoj zemlji i često se udružuju kako bi se probili na tržište'.

Zahvaljujući visokim cijenama organskog kakaa na svjetskom tržištu, uzgajivači mogu zaraditi veće prihode i dio toga mogu, npr. dati radnicima da im pomognu u žetvi. Na ovaj način mogu i svojoj djeci priuštiti školovanje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar sanjin003
      sanjin003

      kao i kod bilo koje druge namirnice-organska znači da je kakao (i ostali sastojci u čokoladi) uzgojen na eko iliti bio način-bez tretiranja pesticidima,na zemljištu koje isto bar 3 god nije s ničim umjetnim tretirano,gnojeno i sl.

    • Default avatar -
      tutankamon

      molim nekoga da objasni koja je razlika između organske čokolade i "obične"....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.