Eko 17. listopada 2011.

Začini život poštenjem i iskrenošću!

Jadranka3_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na početku svog prvog obraćanja ukratko ću ti se predstaviti. Evo nekoliko informacija o meni - volim pisati, volim ljude, volim bio i zeleno, organsko i cjelovito, volim inspirirati i motivirati druge. Eto, to sam ja i zato sam danas s tobom ovdje -  prvi od, nadam se, mnogo puta

Inspiracija za kvalitetniji i sretniji život

'Kada navečer idem spavati ono što me čini ispunjenim nije činjenica koliko sam taj dan zaradio novaca već pomisao na to koliko sam uspio doprinijeti pozitivnim promjenama u svijetu', rekao je nedavno preminuli Steve Jobs.

Moj utjecaj sigurno nije niti blizu onoga koji ovaj izvanredni inovator ima, ali pomisao da mogu pozitivno utjecati na druge je ono što me ujutro diže iz kreveta i navečer umiruje prije spavanja. Potpuno sam svjesna da nikoga osim sebe ne mogu promijeniti, ali ono što živim, radim, govorim i pišem može inspirirati druge da žive kvalitetnije i sretnije. Nadam se da ću to uspjeti postići i ovom kolumnom.

Cjelovito življenje, kako je naziv ove kolumne, obuhvaća sve razine tvog života - način na koji se odnosiš sam prema sebi, prema drugima, prirodi…
No da bi krenula na taj put, ili se zadržala na njemu, trebaš biti iskrena i poštena, prije svega prema sebi, a onda i prema drugima. Često nisi svjesna da svakodnevne "male laži" postaju veliki dio tvog življenja.

Sebi priznaj istinu

Kada kažeš istinu sama sebi, a onda i drugima, popravljaš svoje odnose i i otklanjaš ogromnu količinu stresa koji se "malim lažima" akumulira u tijelu i umu. Nekada ih koristiš iz navike, nekada da stvoriš ugodu, da učiniš stvari lakšima i da sve nekako "klizi". "Može" govoriš kad se i ne slažeš s nečim, "U redu je", kažeš kada se osjećaš suprotno, "Nazvat ću te" obećaš samo da skratiš razgovor, a to ne učiniš. Najčešće laži izgovaraš da bi izbjegla konflikt. Prirodno je da želiš mir i ravnotežu, ali u potrazi za ravnotežom upravo nju gubiš kad izgovaraš nešto što nije istina.

Priznati sebi istinu, a onda je reći drugima može biti zaista teško. Stoga, najvažnija stvar koju možeš napraviti za osobni rast je biti poštena sama prema sebi. Poštenje je osnova zdravog življenja. Bez toga ne možeš unaprijediti svoju prehranu, odnose niti tjelesnu kondiciju.

Ako kreneš već od prehrane vidjet ćeš da si sklona umanjivati loše navike – "ma ne jedem puno slatkiša". Kad sama sebe obmanjuješ i govoriš si da se zdravo hraniš, odnosno sama sebe uvjeriš u to, onda je logično da ništa ne trebaš unaprijediti. Na taj način ugrožavaš vlastito zdravlje obmanjujući se s jedne strane, a s druge strane jedeš nekvalitetnu hranu.

Brza inventura

Predlažem ti da za početak napraviš jednostavnu brzinsku inventuru. Ustanoviti gdje si je izuzetno vrijedno. Kakva je kvaliteta i ritam tvojih obroka? Koje namirnice čine većinu tvoje prehrane? Jedeš li u miru i dobro žvačeš? Ovo su samo neka od važnih pitanja na koja je važno iskreno odgovoriti kako bi se pomaknula prema naprijed.

Biti iskren sam sa sobom znači kročiti na aveniju koja vodi prema iscjeljenju. To je nužno oruđe kako bi se uspješno suočila s vlastitim strahovima od napuštanja i odbijanja. No, važno je ne pobrkati sljedeće: možeš biti poštena i iskrena jedino u vezi sebe i o sebi. Istina je rijetko objektivna te se možeš samo referirati na svoju percepciju drugih događaja i ljudi.

Ukoliko opet uzmeš primjer prehrane onda možeš otvoreno govoriti o svojoj prehrani i izazovima, a ne kritizirati ili procjenjivati druge na osnovu toga, pogotovo ako te oni nisu ništa pitali! Iako neki prakticiraju "što na umu to na drumu" te smatraju da je uvijek ispravno reći "istinu" potrebno je naglasiti da je izuzetno važno uključiti oprez i diplomaciju, i zbog sebe i zbog drugih.

Postavi si pitanje!

Stoga, tri zlatna pitanja koja si trebaš postaviti su:

  1. Koje su moje namjere? Govoriti istinu da bi manipulirala situacijom ili povrijedila nekoga nepošten je način korištenja istine. Trebaš biti sigurna da govoriš istinu iz ljubavi.
  2. Mogu li imati povjerenja u ovu osobu? Ukoliko se ne osjećaš sigurno govoriti o svojim osjećajima pred nekom osobom jednostavno to i reci bez srama i ljutnje. Primjerice, "Ne osjećam se trenutno tako da mogu podijeliti svoje misli i osjećaje s tobom u vezi toga kako se hranim jer se bojim da bi ih mogao ismijati."
  3. Je li pravo vrijeme i mjesto? U kakvom je stanju osoba s kojom razgovaraš? Gdje se nalaziš? Imaš li dovoljno mjesta i osjećate li se oboje dovoljno ugodno i opušteno? Ponekad je malo bolje pričekati i naći "pravi" trenutak nego pustiti da odmah "izleti" iz tebe ono što si namjeravala reći.

Glumiti ljubaznost nije isto što i biti ljubazan. Biti "stvaran", otvoren, jednostavan i pošten nužan je "začin" cjelovitog življenja!

Eto, morala sam te pripremiti na ono što te očekuje u ovoj kolumni. Jednostavno i otvoreno podijelit ću s tobom iskustva i pokušaje cjelovitog življenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.