Eko 04. rujna 2019.

Za što se zalažu pokreti protiv onečišćenja plastikom i kako se u njih uključiti?

Foto: Guliver Shutterstock Lefkada, Grčka

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U jeku dramatičnih prizora klimatske krize koja postaje sve prisutnija tema na globalnoj razini otkako su posljedice vidljive i u zapadnom svijetu, postavlja se pitanje što kao pojedinci i pojedinke možemo učiniti kako bismo smanjili onečišćenje (jednokratnom) plastikom i time pomogli u borbi za opstanak planeta.

Jasno je da je sustav koji je doveo do krize kojom nazočimo neodrživ, ali kako smo još uvijek dio tog sustava, nužno je posegnuti za rješenjima koje utječu na to da se uz sustav mijenjamo i mi kao društvo. Možemo početi od nas samih i mijenjanja navika koje nam nameće konzumerizam; tako da kao dio kapitalističkog društva, utječemo na ponudu i potražnju na tržištu, što se može odraziti i na smanjenje potražnje za plastičnim proizvodima te na poticanje razvoja alternative jednokratnoj plastici.

U praksi bi to značilo osviještenost prilikom kupnje, naručivanja hrane i ostalih proizvoda. Samim time izbjegavanje kupovine proizvoda koji dolaze u nepotrebnim dodatnim ambalažama, bolju organiziranost prilikom odlaska u trgovinu (točno što nam treba i u čemu ćemo to nositi) i korištenje dugoročno jeftinije višekratne alternative te propitkivanje neodrživih praksi štetnih za okoliš. Osim što kao pojedinci i pojedinke možemo smanjiti osobnu potrošnju jednokratne plastike, možemo se uključiti u jedan od svjetskih pokreta za borbu protiv onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu, što nam omogućuje djelovanje na drugačijoj razini.

Kako funkcioniraju?

„Hoćemo li u situaciji u kojoj odvrnuta slavina prepunjuje kadu vodom čistiti pod ili ćemo zavrnuti slavinu iz koje curi voda?” Pokrete protiv onečišćenja plastikom čine organizacije, pojedinci i pojedinke diljem svijeta koji, udruženi u mrežu, djeluju na lokalnoj i globalnoj razini, zagovarajući smanjenje proizvodnje i upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu te rade na promociji dugotrajnih rješenja za krizu zagađenja plastikom.

Zajedničke vrijednosti kojima su pokreti vođeni su zaštita okoliša i društvena pravednost, budući da izloženost posljedicama zagađenja zbog velikih društvenih nejednakosti u svijetu ima najveći utjecaj na najranjivije i marginalizirane društvene skupine.

 | Author: Guliver Shutterstock Foto: Guliver Shutterstock Plastične boce za recikliranje

 

Prednosti uključivanja u pokret su strukturirano dijeljenje iskustava, znanja, novosti i različitih slučajeva koji nam omogućuju da kao pojedinci i pojedinke možemo doprinijeti pretvaranjem naše strasti i volje za promjenom u akciju, koja može utjecati na sustavnu i društvenu promjenu.

Rethink Plastic, Break Free From Plastic i Plastic Pollution Coalition neki su od najvećih i najpoznatijih pokreta protiv zagađenja plastikom, a okupljaju tisuće organizacija iz Europe i šire. Svojim djelovanjem nastoje utjecati na kreiranje politika i sustavnih rješenja za budućnost bez plastičnog zagađenja.

Što zagovaraju u svojim kampanjama?

  • smanjenje proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike kako bi se smanjio nastanak otpada od plastike;
  • mijenjanje dizajna proizvoda od plastike i preuzimanje odgovornosti za nastali otpad od strane proizvođača kako bi plastika postala što dugotrajnija, kako bi se koristila na što održiviji način i što više reciklirala te kako bi se ukinula toksičnost proizvoda;
  • unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom, kako bi se ukinula odlagališta, spalionice i prodiranje plastike u okoliš.

Pridruživanjem pokretima za borbu protiv onečišćenja plastikom, osim što pridonosimo borbi za ljudsko pravo na čist i zdrav okoliš, aktivno djelujemo protiv jednog od uzroka klimatskih promjena o čemu ovisi budućnost nas samih, kao i budućih generacija. Postoje različiti načini uključivanja u pokret.

Možda te zanima... Porez zagađivačima: Je li to rješenje protiv plastične polucije? Eko

Donacijom možemo podržati resurse potrebne da se pokret održi i da ima više utjecaja, a vlastitim angažmanom unutar lokalne zajednice možemo utjecati na širenje svijesti te zagovaranje održivih praksi proizvodnje i potrošnje plastike. Uključimo se i pomognimo ohladiti užareni planet!

Možda te zanima... Tko profitira od jednokratne plastike, a tko plaća? Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.