Eko 30. srpnja 2017.

Prednosti vrtlarenja i kako napraviti organska gnojiva

Rukaviceu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrtlarenje ima niz prednosti - poboljšava psihofizičko zdravlje, jamči zdraviju prehranu i štedi novac. Ako nemaš komadić zemlje ili balkon i tegle za cvijeće bit će dovoljne da uzgojiš vlastito začinsko biljke, rajčice, krumpire ili jagode.

Brojne su studije pokazale da vrtlarenje ima mjerljiv blagotvoran učinak na fizičko i psihičko zdravlje. Vrtlarenjem možeš smanjiti stres, pobijediti depresiju, poboljšati kondiciju, smršavjeti, pa čak i uštedjeti novac.

Pokreni se i razgibaj

  • Za razgibavanje i mršavljenje - vrtlarenje na svježem zraku i suncu dobar je trening za tijelo obamrlo od sjedenja pred računalom. Rad u vrtu osigurava preporučenu količinu tjelesne aktivnosti, a ujedno jača ruke, srce i krvožilni sustav te štiti od osteoporoze. Istraživanje na Kanzaškom državnom sveučilištu pokazalo je da su osobe koje rade u vrtu tjelesno aktivne prosječno 12 sati tjedno, što je 30 posto više od ne-vrtlara.
  • Unapređuje društveni život - u nekim gradovima u Hrvatskoj aktualne su akcije dodjele građanima manjih parcela zemlje u naseljima na kojima mogu uzgajati povrće i voće. Da zajedničko vrtlarenje zbližava ljude pokazalo je istraživanje na Sveučilištu u Koloradu. Naime, to istraživanje je pokazalo da ljudi koji sudjeluju u zajedničkom vrtlarenju imaju bolje i prisnije odnose sa susjedima i zdravije jedu u usporedbi s onima koji se ne bave vrtlarenjem.
  • Čuva mentalno zdravlje - malo se što može usporediti s osjećajem obuhvaćanja korijena biljke vlastitim rukama i umetanja u rahlu zemlju uz šum razigranog lišća na povjetarcu. Istraživanja pokazuju da aktivnosti povezane s vrtlarenjem ublažavaju depresiju i anksioznost te pomažu u sprječavanju razvoja demencije.
  • Poboljšava prehranu - tko uzgaja vlastitu hranu skloniji je jesti mnogo više voća i povrća, a ta se sklonost prenosi i na njegovu djecu. Ujedno, osobno uzgojena hrana bogatija je vitaminima, antioksidansima i zdravim mineralima i za razliku od većine namirnica iz supermarketa ne obiluje pesticidima i štetnim otrovima.
  • Doprinosi uštedi - uzgojem vlastitog voća i povrća smanjit ćeš troškove za hranu. Neveliko početno ulaganje vremena i novca brzo će ti se isplatiti. Primjerice, jedna biljka rajčice pod prikladnim uvjetima i uz odgovarajuću njegu može godišnje proizvesti od 3,5 do 4,5 kg rajčica. Ako konzerviraš svježe rajčice, imat ćeš i vlastitu zimnicu.

Mali vodič za vrtlare

Ne treba ti veliko zemljište, skupi alati i vrhunsko umijeće. Zajednički javni vrtovi, dvorišta, krovovi, balkoni i prozorske daske mogu ti poslužiti kao 'rasadnik zdravlja i blagostanja'. Tegle, dobra zemlja, sunce, voda i malo ljubavi sve je što ti treba da bi uspješno uzgojila vlastite biljke. Sadnice i sjeme dostupne su pod povoljnim uvjetima na tržnicama i u specijaliziranim rasadnicima kojih ima u svim krajevima Hrvatske. Savjeti iskusnih vrtlara mogu se pronaći na internetu i u raznim grupama na društvenim mrežama.

  • Početnici uglavnom odabiru začinsko i ljekovito bilje koje je iznimno lako uzgojiti i u stanovima. Ono će zauzvrat svojim svježim okusom obogatiti svako jelo koje pripremiš i možda ti priskrbiti status najbolje kuharice u naselju. Vrlo su popularne i cherry rajčice te slatki i ljuti feferoni, koje također možeš uzgojiti u tegli, pod uvjetom da im omogućiš dovoljno sunca i vode.
  • Ovo je vrijeme odlično i za uzgoj zelenih salata iz sjemena. Nakon što izraste glavica nemoj je iščupati. Odreži par centimetara iznad zemlje i daj joj da pusti nove listove.
  • Iskoristi iduće razdoblje za uzgoj jagoda. Idealne su za početnike jer nisu previše zahtjevne. Uspijevaju i u običnim posudama ili visećim košarama na balkonima. Dobro ih zalijevaj da se zemlja u teglicama nikad do kraja ne osuši.
  • U stanu je vrlo jednostavno uzgojiti i krumpire. Odaberi veliku teglu i na dno stavi desetak centimetara zemlje. Umetni u zemlju gomolj krumpira na kojem su se počeli stvarati izdanci, a izdanak okreni prema gore. Kako biljka raste u vis, dodaj još zemlje dok teglu ne napuniš do kraja. Nakon nekog vremena imat ćeš punu teglu finih, zdravih krumpirića.
  • Napravi vlastita organska gnojiva. Iskoristi povrtne otpatke za stvaranje komposta, poigraj se s uzdignutim gredicama i - najbitnije od svega - uživaj u ponovnom spajanju s prirodnim ritmovima. 

Savjete za početnike u organskom vrtlarstvu otkriva Kornelija Benyovsky Šoštarić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.