Eko 24. lipnja 2009.

Vozi i živi green!

Eko_Auto
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predsjednik udruge GREENERGO Luka Rocco za zdravukravu je prokomentirao ekološku osviještenost Hrvata, otkrio prednosti električnih vozila i uputio nas gdje ih možemo kupiti

Aleksandar Stanković, Karmela Vukov Colić, Antonija Blaće i Jelena Radan otkrili su da li razmišljaju o kupovini ekoloških vozila.

Potreba za ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima i korištenjem obnovljivih izvora energije danas je veća nego ikad prije. Emisije štetnih plinova od prometa neprekidno rastu, ugrožavaju naš okoliš i razlog su za sve veću zabrinutost. Čak i hollywoodske zvijezde poput Charlize Teron i Justina Timberlakea voze eko aute.

Eko auti stigli u Zagreb!

Prvi međunarodni skup ekoloških vozila održan je 25. i 26. svibnja 2009. godine u Zagrebu, u organizaciji Udruge GREENERGO- nevladine udruge za razvitak i promicanje ekološki prihvatljivih izvora energije i promicanje korištenja ekoloških vozila na alternativne pogone. Udruga se prvenstveno bavi predstavljanjem električnih vozila, u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom 'DOK ING' koja ih proizvodi.

Cilj skupa bio je približiti stanovnicima Hrvatske potrebu uvođenja ekoloških prijevoznih sredstava i predstaviti proizvođače zelenih tehnologija iz zemlje i svijeta te njihova najnovija dostignuća iz područja ekološki prihvatljivih tehnologija za korištenje obnovljivih izvora energije. Vozila koja pokreće zemni plin trenutno su najbliže ekološkim vozilima što postoje, a njihovom upotrebom moguće je smanjiti emisije štetnih plinova za 50 posto.

Prednosti i mane auta na struju

Jedan od najjačih aduta automobila na električni pogon je nulta emisija plinova, što ga čini ekološki najsavršenijim prijevoznim sredstvom. Jeftiniji je za održavanje, a ukoliko imamo kvalitetnije baterije vozimo se 100 km sa svega jednu kunu, tih je, ne zagađuje, jeftiniji je u proizvodnji i ima manje potrošnih dijelova, te puno kompaktniji i kvalitetniji motor. Visoka cijena je definitivno najveći nedostak električnih automobila.

Najpoznatiji električni automobil u SAD-u je Tesla Roadster, a predsjednik tvrtke TeslaMotors nazvao ga je 'jedinim pravim serijski proizvedenim električnim automobilom za prodaju u SAD-u'. Tesla Roadster spada u najreprezentativnije predstavnike klase električnih automobile, a s jednim punjenjem prelazi 350 km na sat. Tesla Roadster je za sada dostupan samo u Americi, cijena mu je 109.000 dolara, a dodatnih 950 dolara se naplaćuje zbog transporta.

Što možemo kupiti u Hrvatskoj?

'U Hrvatskoj se trenutno može kupiti samo jedan model električnog automobila - kineski Sole KiKi i brojni modeli električnih skutera i bicikala koji se mogu nabaviti u specijaliziranim dućanima poput Elektron Market ili Miles ', kaže predsjednik udruge GREENERGO Luka Rocco koji naglašava važnost državnih poticaja za proizvodnju, razvoj i uvoz ekološki prihvatljivih vozila.

Luka je objasnio kako bi za početak voljeli da se pokrenu državne mjere za poticanje proizvodnje i kupovine električnih bicikla i skutera do 50 kubika. Problem leži u skupoj registraciji koja nimalo ne privlači potencijalne kupce električnih skutera. 'Potrebno je ukinuti poreze i prireze te carinu na električna vozila i uvesti minimalnu cijenu registracije na takva vozila. Također je potrebno omogućiti 100% amortizaciju kod kupovina električnih vozila firmama', objasnio je Luka Rocco.

Hibridni automobili su tek polovično rješenje

Hibridni automobili kombiniraju električni pogon i benzinski motor, a glavne prednosti su im to što troše manje goriva i smanjuju emisiju štetnih plinova. Najpopularniji hibrid u Hrvatskoj je Toyotin 'prius'. Cijena Toyotinog 'priusa' varira od 216.000 kuna, a ovisno o opremi i do 248.000 kuna. Osim Toyote u Hrvatskoj se mogu kupiti hibridi Lexusa i Honde. Iako su hibridi dobro prihvaćeni, stručnjaci upozoravaju da ni oni nisu definitivno rješenje. Iako je hibridni oblik pogona ekološki osvješteniji, on i dalje emitira ugljični monoksid. Električni automobil je za sada idealno rješenje iako postoji i automobil na zrak koji je puno bolje rješenje kada se govori o zaštiti okoliša.

Iako Luka Rocco smatra kako u Hrvatskoj nema velike ekološke osviještenosti jer još nema velikih i očitih ekoloških problema koje može uočiti prosječni građanin, zdravakrava.hr je za Vas saznala koliko su ekološki osviješteni neki poznati Hrvati.

Poznati voditelj Aleksandar Stanković objasnio je: 'Vrlo rado bih kupio hibridni automobil, ali temeljna prepreka je cijena. Smatram kako je država kriva jer ne daje dovoljno poticaja za kupnju ekološki prihvatljivih vozila' . Karmela Vukov Colić je objasnila: 'Često sam u autu, stalno negdje jurim. Vrlo rado bih kupila hibridni auto jer nisam jedna od onih kojima je brzina važna.' Pjevačica Jelena Radan bi promislila o kupovini hibridnog auta jer je uvijek za pametnu ekološku ideju. Jelena nam je ispričala: 'Smatram kako je svjesnost o ekologiji jako važna, a mali pomaci puno znače.' Antonija Blaće nam je otkrila: ' Puno putujem u svojoj Škodi Oktaviji, ali po centru Zagreba radije idem pješice.'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.