Živimo u konzumerističkom društvu i kao što se pred nas stavljaju razni izbori prilikom odabira roba i usluga, isto je i s vodom za piće. Mnogi dvoje trebaju li piti kupovnu vodu iz plastične ambalaže ili je ona iz slavine sasvim prihvatljiva. Donosimo ti razgovor s Maksom Vrečkom, stručnjakom za vodu, inovatorom i autorom Flaške, koji iznosi neka od saznanja o vodi
"Plastične bočice imaju svojih prednosti i u određenim situacijama su i te kako korisne. No, konzumiranje vode iz plastičnih bočica nevjerojatno se proširilo, a na taj se način bespotrebno zagađuje okoliš. Kvaliteta vode u plastičnoj bočici, osobito ako je na suncu, vrlo brzo degradira. Vrijedi spomenuti i financijski segment - govorimo o recesiji, a još uvijek kupujemo flaširanu vodu koja je oko 1000 puta skuplja od vode iz slavine", kaže Maks Vrečko.
Okus vode iz slavine može biti bolji
Neki ljudi piju vodu iz plastičnih bočica jer voda iz slavine nema dobar okus, a razlog mogu biti loše vodovodne cijevi zbog čega je takvu vodu dobro filtrirati. Međutim, Maks Vrečko napominje da nije zanemariv i subjektivni dojam lošijeg okusa vode iz slavine zbog snažnog psihološkog dojma reklamiranja flaširanih voda. Osim filtriranja vode poznati su i drugi načini poboljšanja kvalitete vode, a Vrečko se bavi strukturiranjem vode, o čemu je rekao: "Postupak strukturiranja vode dolazi s područja alternative, a ova znanja, posebno u današnje vrijeme, sve su bliža ljudima. Na primjer, svjesni smo utjecaja mjeseca na rast biljaka što se i koristi u biodinamičkoj poljoprivredi. Njezin začetnik je Rudolf Steiner, rođen u Donjem Kraljevcu. Steiner je u svom radu upotrebljavao i vrtložno kretanje vode, što je jedan od načina mijenjanja njezine strukture."
Vrečko je održao predavanje o strukturiranoj vodi na sajmu alternative - Mystic, prošli vikend u Zagrebu, gdje je objasnio na koji način Flaška, koju proizvodi, a koja je već duže vrijeme prisutna i na hrvatskom tržištu, a dostupna je u bio&bio trgovinama čini vodu boljom: "Staklo od kojeg se izrađuje Flaška sadrži 71 posto silicija, koji odlično prihvaća informacije, što je povezano s inovativnom tehnologijom programiranja silicija.
Dovoljno je da voda u Flaški stoji pet minuta, nakon kojih je kvaliteta vode bolja. Postupak počinje 'upisivanjem' informacija putem kvantnog polja u silicij koji se nalazi u staklu, a te se informacije prenose u vodu. Molekule vode se pri tome počinju međusobno povezivati na drugačiji način, a vodeni klasteri postaju manji i organiziraniji. Pri tom postupku mijenja se struktura vode i ona postaje živa i kao takva brže dolazi do stanica u organizmu i bolje ga hidratizira."
Voda je više od molekule H2O
Službena znanost ima drugačiji stav od navedenih tvrdnji o čemu Vrečko kaže: "Najviše toga potrebno je provesti na području mjerenja odnosno učinkovitosti pojedinih postupaka koji mijenjaju strukturu vode. Glavna razlika je u pristupu: službena znanost analitičkim mjerenjima ne dobiva opipljive rezultate, a na drugoj strani su alternativna mjerenja koja uključuju holistički pristup gdje najbolje vidimo da voda nije samo molekula H2O. Najviše mjerenja s tog područja provedeno je Kirlianovom (GDV) kamerom, a najbolje je te razlike u vodi uspio prikazati Masaru Emoto fotografijama kristala. Nedavno smo dobili fotografije iz laboratorija Emoto i za vodu iz Flaške. Prva fotografija prikazuje kristal vode tokijskog vodovoda, a druga kristal vode tokijskog vodovoda koja je stajala u Flaški."
Više o istraživanjima Masaru Emota pročitaj ovdje.
Ekološki svjesni vole Flašku
Flaška se pojavila na tržištu 2010. godine, kada je već mnogo ljudi bilo svjesno problematike konzumiranja vode iz plastičnih bočica s aspekta zdravlja i ekologije te su bili u potrazi na odgovarajućim rješenjem. Zato je Flaška vrlo brzo postala popularna i ove godine će doseći broj od 100 tisuća proizvedenih primjeraka, a osim u Sloveniji i Hrvatskoj prodaje se i na drugim tržištima: "Putem distributera prodajemo je na 11 stranih tržišta, a putem interneta u svim europskim državama te u SAD-u. Važno je spomenuti da su zapadna tržišta (npr. Austrija i Njemačka) vrlo zahtjevna, no kod njih su istovremeno prisutni i briga za zdravlje te ekološka osviještenost, i to na vrlo visokoj razini. Njima je već poznato područje strukturiranja vode kojim se već 1930. godine u Austriji bavio Viktor Schauberger, vršnjak Nikole Tesle. Kao što sam već spomenuo, ove spoznaje sve više izlaze u javnost i podloga su za novu 'revoluciju', koja nam je bez sumnje nužno potrebna", objasnio je Vrečko.
I na kraju ne zaboravi
Ljeto je iza nas, ali to ne znači da treba zaboraviti na redovit i dovoljan unos vode koji je važan za pravilno funkcioniranje organizma te lijep i zdrav izgled kože. Često se naglašava važnost konzumiranja vode, no istraživanja pokazuju da mnogi ipak ne piju onoliko vode koliko bi trebali. Podaci su različiti, no generalno gledajući gotovo 2/3 osoba je kronično dehidrirano, čime dugoročno zapravo povećavaju mogućnost za nastanak bolesti. Povremena snažna žeđ nije toliko problematična koliko je problem stalna blaga dehidriranost čega nismo niti svjesni. Neki od razloga su pretjerana zaokupljenost obavezama pa često nismo ni svjesni primarnih potreba svoga tijela. Zato kad odlaziš iz stana osim ključeva, mobitela i novčanika, uzmi i staklenu bočicu s vodom iz slavine. Trošak je zanemariv, nije potrebno uložiti poseban trud, a učinak je velik.
Više pročitaj ovdje.