Eko 13. rujna 2023.

Više od 170 klimatskih aktivista ubijeno prošle godine

klima
Foto: Pexels Pravda za klimu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najmanje 177 aktivista za zaštitu okoliša je ubijeno diljem svijeta 2022. godine, prema izvješću nevladine organizacije Global Witness objavljenom u srijedu.

Najopasnija zemlja za aktiviste bila je Kolumbija, gdje je 60 "zaštitnika okoliša" ubijeno prošle godine, a slijede Brazil i Meksiko, objavila je u srijedu skupina smještena u Londonu u svom godišnjem izvješću. Skupina je rekla da se 88 posto svih ubijenih aktivista odnosi na Latinsku Ameriku. Od 18 zemalja u kojima je skupina zabilježila ubojstva, 11 su zemlje Latinske Amerike.

Premda je teško "identificirati točne čimbenike iza ubojstava", bilo je moguće povezati "poljoprivrednu industriju" s 10 ubojstava 2022., rudarstvo je dovedeno u vezu s osam slučajeva, a sječa šuma s četiri, stoji u izvješću. Većina ubojstava nikada nisu riješena, rekli su iz organizacije.

Možda te zanima... Zašto toliko ljudi mrzi Gretu Thunberg? Eko

"Predugo su odgovorni za smrtonosne napade na aktiviste ostajali nekažnjeni zbog ubojstva", rekla je Shruti Suresh iz Global Witnessa. "Vlade diljem svijeta se moraju hitno pozabaviti bezobzirnim ubojstvima onih koji se bore za naš planet, uključujući zaštitu njegovih najvrednijih ekosustava koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih opasnosti", dodala je.

U razdoblju između 2012. i 2022., ubijeno je 1910 aktivista, što odgovara jednom ubojstvu svaka dva dana, prema skupini. Domorodački narodi su osobito neprestana meta napada i oni predstavljaju više od trećine žrtava, prema izvješću, iako čine samo jedan posto svjetskog stanovništva.

Možda te zanima... Svijet gubi utrku u postizanju klimatskih ciljeva Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.