Eko 16. rujna 2022.

Video snimka rađanja morskih konjica u pulskom akvariju

Foto: shuterstock Morski konjic
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Djelatnici Aquariuma Pula prvi put su uspješno dokumentirali proces 'rađanja' morskih konjica te su video snimku objavili na svom Facebook profilu.

"Šezdeset novorođenih jedinki trbušastih morskih konjica (Hippocampus abdominalis) dočekalo nas je prošli tjedan u tropskom morskom postavu, dužine oko 1 cm. Novorođene jedinke premjestili smo u karantenski bazen uzgojnog odjela gdje skrbimo o njima. Održavamo ih na temperaturi od 18 °C uz aeraciju vode. Hranimo ih i do tri puta dnevno artemijom (Artemia sp.), kolnjacima (Rotifera) i veslonošcima (Copepoda) jer za rast i razvoj zahtijevaju veliku količinu hrane", napisali su iz Aquariuma.

 

Morski konjici i šila, jedine životinje kod kojih mužjak iznese trudnoću

Morski konjici ugorožena su vrsta i IUCN stavio ga je na svoj Crveni popis. "Morski konjici i šila, jedine ribe kod kojih mužjak iznese trudnoću, a ženka mu se prethodno udvara. Odnosno udvaraju se međusobno dosta dugo i ustrajno.  Ritual parenja traje danima i sastoji se od svojevrsnog plesa gdje par pliva složno isprepletenih repova. U Sredozemlju im je smanjena brojnosti koja može biti opasna za njihov opstanak", piše u dokumentu koji je objavio Mediteranski centar Međunarodne organizacije za očuvanje prirode (IUCN). Rezultat je to istraživanja stanja u porodici šilogubaca (Syngnathidae), koje je IUCN prvi put poduzeo u Mediteranu.

Morski konjici oduvijek privlače pažnju jer plivaju uspravno, tanki rep mu služi kako bi se pridržavao za travu. Pred neprijateljima se skriva tako što poprimi boju svoga okoliša. Oba oka može pomicati neovisno jedno o drugome. Vrat mu djeluje poput opruge, što mu pomaže u pribavljanje hrane, a pri tome plijen može usisati s udaljenosti od nekoliko centimetara.

Mužjak konjica s prednje strane ima “torbicu” u koju ženka u vrijeme parenja polaže jajašca. U njegovu tijelu razviju se mladi konjici koje mužjak žive izbacuje, a ženka odmah nastavlja rad na razvoju novih jajašaca i zacijelo smišlja nove igre za zavođenje mužjaka. Šilogupci mogu biti izloženi pojačanom riziku od izumiranja jer proizvode relativno malobrojno potomstvo i pokazuju visoku vjernost jedno drugom i svom staništu, ističe IUCN. Prijete im uništavanja priobalnih staništa koja su posljedica gospodarskog i prometnog razvoja obale i upotreba destruktivnih ribolovnih alata, kao što su povlačne mreža koje vuku koće te jaružala. Zbog svoje zanimljivosti hvataju ih i za akvarije, prodaju ih radoznalim skupljačima i kao amajlije. Morski konjici spadaju zaštićene vrste u Jadranu.

Možda te zanima... U akciji čišćenja podmorja izronili morskog konjica koji se rijetko viđa zadnjih godina Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.