Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 06. rujna 2018.

Video: Kako ukloniti otpad u Jadranskom moru?

Foto: Green Sail
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Green Sail je inicijativa koja potiče ekološke prakse unutar nautičkog sektora, s ciljem doprinosa razvoju održivog turizma u Hrvatskoj, snimila je video o pozitivnoj praksi korištenja ribičkog štapa s mrežom radi uklanjanja otpada u Jadranskom moru.

Jadransko more svojom ljepotom privlači turiste iz cijelog svijeta, no s porastom popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije dolazi do složenih problema u vezi s održivim turizmom.

Pecnica Možda te zanima... Svjetski dan ekologije: Očisti pećnicu bez ribanja na eko način Eko Možda te zanima... Svakodnevne eko navike kojima možeš doprinijeti spasu šuma Eko

Štoviše, onečišćenje morskog okoliša danas je jedan od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune.

Umjesto čistog mora na koje su naviknuti, lokalno stanovništvo primjećuje sve više zagađenja u obliku plastičnih vrećica i boca, ribolovne opreme, stakla, aluminijskih limenki ili stiropora. Rijetki pak znaju da je prosječno vrijeme za potpunu razgradnju plastične boce najmanje 450 godina, dok se plastične vrećice u prosjeku razgrađuju u razdoblju od 20 do 1000 godina.

Green Sail potiče praksu uporabe ribičkog štapa s mrežom za vrijeme plovidbe radi brzog i efikasnog uklanjanja otpada u moru. Štap je obično praktičan, sklopljiv i prenosiv te ne zauzima mnogo mjesta na brodu ili jedrilici. Ručka, koja je otporna na klizanje, vrlo se lako i brzo produži te se njome ostvaruje veliki domet. Štoviše, zaobljeni kutovi omogućuju lak pristup teško dostupnim područjima.

 | Author: Green Sail Foto: Green Sail Green Sail je osnovala britanska tvrtka Sail Croatia po uzoru na druge zapadne zemlje, a cilj joj je mijenjanje svakodnevnih navika i zaštite Jadranskog mora. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.