Eko Eko dom 06. srpnja 2017.

Video hrvatskih učenika o bacanju hrane osvojio Europu

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Video učenika Osnovne škole Drenje koji tematizira problem bacanja hrane osvojio je visoko drugo mjesto na nedavno završenom europskom natjecanju u sklopu projektu „EAThink2015 – jedi lokalno, misli globalno“.

Cilj ovog projekta u kojem, uz Hrvatsku, sudjeluje još 11 europskih zemalja, jest potaknuti učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja, od kojih upravo problem bacanja hrane i broj gladnih ljudi spadaju među goruće teme današnjice.

 | Author: Promo Foto: Promo

Svoj put na europsko natjecanje baranjski su učenici izborili putem nacionalnog video natječaja “Tanjur pun dobrote” u organizaciji Udruge Žmergo u kojem je sudjelovalo čak 400 hrvatskih učenika iz 22 osnovne i srednje škole. Njihov video uradak nazvan „Jedi lokalno, djeluj održivo” dobio je tako priliku predstavljati Hrvatsku uz Austriju, Cipar, Francusku, Italiju, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju i Španjolsku.

Žiri EAThink2015 natječaja pohvalio je hrvatskog predstavnika za kreativnost te lijepo i efektno promišljanje problematike i teme natječaja. Pobjedu je odnijela Francuska s vrlo sitnom bodovnom prednošću nad hrvatskim predstavnikom. Naime, video francuskih učenika dobio je ocjenu 8.19, dok je video drenjskih osnovnoškolaca ocijenjen s odličnih 8,05 bodova.

Pobjednički francuski video prikazuje sadržaje o količini pitke vode koja je potrebna za proizvodnju hrane i koja istovremeno iscrpljuje dragocjene svjetske zalihe.

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj inicijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, u sklopu projekta potaknulo ih se i na konkretno djelovanje - kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.