Eko Eko dom 17. svibnja 2018.

Velike novčane kazne za vlasnike koji ne steriliziraju mačke i pse

Foto: Prijatelji životinja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Preko 30 gradova i općina donijelo je ovdluku o obveznoj sterilizaciji životinja, a vlasnici će moći odbiti ovu odluku na što će morati novčano odgovarati za bezbrinjavanje potomstva.

Prijatelji životinja prenose:

"Izašao je novi Zakon o zaštiti životinja i on je prepustio svim gradovima i općinama jednu odličnu mogućnost – da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju! Neki gradovi i općine već su to učinili i sada je vrijeme da nam se pridružite i budete glasni, najglasniji!

Jer dok žmirite i ostavljate nas i njih same u uličicama, šumama i azilima ništa se neće promijeniti! Snosit ćete svoj dio odgovornosti za svaku ovakvu sliku!

Kastracija uistinu spašava živote! Znate li uopće koliko ih je trenutačno po ulicama, po azilima, po lancima i u uvjetima koje nikome ne biste poželjeli? Ne znate! Jer ne postoje statistike! Ne znate jer ih je toliko da više nitko ne broji!

Jer urbanizirali smo pse i mačke i onda dopustili da ih se baca po kontejnerima, utapa, iživljava na njima kao da su samo stvari. Majke, očevi, djeca. To su oni. Stotine nesretnih naspram jednog privilegiranog. Zar zaista želite takav svijet?

Preuzmite odgovornost jer ‘prirodno’ više ne postoji. Prirodno je postalo da svaka hrvatska udruga ima stotine ovakvih slika i da radimo dok se ne potrošimo. I premda je velik, još uvijek je premali broj onih koje spasimo. Nemojte držati nekastriranog psa ili mačku (bilo mušku ili žensku) kada niti ne želite da ima potomstvo. Kastracijom sprječavate patnju životinja, a i nastanak raznih bolesti.

Ujedinimo se i zatražimo od svojih gradova i općina propisivanje obavezne trajne sterilizacije! Pišite svojim gradovima i općinama, pošaljite im ove fotografije. Objasnite im! Vi ste glas iza svake ove slike! Vičite onoliko glasno koliko vrište psi i mačke iz ovih slika, svi oni bezimeni, nikad blagoslovljeni za nježan dodir i život dostojan svakog živog bića!

Jer – ili žmirite ili ste za kastraciju!”

Ovisno o gradu ili općini će se kretati cijene kazni, od 300 do 5000 kuna

Udruge za zaštite životinja diljem Hrvatske već upozoravaju na ovaj problem, a čak su i veterinari dali podršku novoj regulativi

Cijene sterilizacije kreću se od 250 do 1000 kuna, ovisno je li riječ o psu ili mački, ali i o veličini životinje (je li muško ili ženka). 

Povod ovakvoj reakciji je 10 000 nezbrinutih mačaka i pasa koji cirkuliraju prenapučenim skloništima, a velik su problem i romska naselja gdje se javlja veliki broj lutalica. Zbog toga je organizirana i akcija Ministarstva poljoprivrede u suradnji sa skloništem, udrugama, općinama, gradovima, županijom i romskim stanovništvom na inicijativu udruga za zaštitu životinja s kojom se u svibnju kreće s hvalevrijednom akcijom pomoći psima u Međimurskoj županiji, a moguć je nastavak i u Varaždinskoj i drugim županijama.

U romskim naseljima Međimurske županije trenutačno živi više od 3000 pasa koji hitno trebaju pomoć, prvenstveno u obliku kastracije. Akcijom se planira kastracija svih pasa kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja. Cilj je što manje pasa vratiti u romska naselja, odnosno što više ih udomiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.