Eko Miss(ija) bez plastike 03. lipnja 2019.

Velika Britanija zabranila je štapiće za uši, koje su alternative?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Štapići za uši su jedan od omiljenih higijenskih proizvoda koji se može koristiti u više svrha, ali su i ekološka pošast. Velika Britanija najavila da će do 2020. biti u potpunosti zabraniti, ali koje su alternative?

Vogue prenosi da se svake godine u Velikoj Britaniji 1,8 milijardi štapića za uši baci, a od toga 10% završi u odvodima. U nastojanju da se smanji ovisnost o jednokratnoj uporabi plastike, britansko "Ministarstvo okoliša, hrane i ruralnih poslova" najavilo je da će od travnja 2020. godine zabrana stupiti na snagu na štapiće za uši, plastične žlice i slamke.

S procijenjenih 1,5 milijuna tona plastike u našim oceanima i oko 100 tisuća morskih sisavaca koji svake godine umiru od prehrane ili zamršenosti plastičnim otpadom, jasno je da je potrebno hitno djelovanje. Plastika je čak pronađena na dnu Marijanske brazde, što je 11 kilometara ispod razine mora. 

Umjesto plastike, Britanci će sad koristiti štapiće za uši napravljene od recikliranog kartona ili bambusa. Upravo, štapići za uši od bambusa se mogu reciklirati ili kompostirati - čak je i ambalaža od recikliranog materijala. 

Možda te zanima... Porez zagađivačima: Je li to rješenje protiv plastične polucije? Eko

Prije dva tjedna, tvrtka Holland & Barrett prestala je s prodajom maramica, a taj primjer je slijedio The Body Shop. Ove promjene zakona unutar države, ali i tvrtki nadahnule su i slične zakone širom svijeta. 

Plastični otok dug 10 kilometara pluta između Korzike i Elbe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.