Eko Miss(ija) bez plastike 28. svibnja 2019.

Plastični otok dug 10 kilometara pluta između Korzike i Elbe

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Morske struje donijele su tisuće tona plastičnog otpada koje su formirale novi otok dug desetak kilometara u vodama između Korzike i Elbe.

François Galgani, voditelj ispostave Francuskog instituta za istraživanje mora IFREMER (L'Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer) u Bastiji na Korzici za radio France Bleu RCFM izjavio je, a prenio EkoVjesnik „Situacija je kritična i sve češće bilježimo pojave velikih morskih površina prekrivenih plastičnim otpadom. Morske struje na sjeverozapadnom Mediteranu kreću se uz talijansku obalu i sa sobom donose otpad koji se zaustavlja i u većim količinama gomila u toskanskom arhipelagu kraj otoka Elbe.

Možda te zanima... Mikroplastika u ribama opasno prijeti zdravlju ljudi Eko

Zbog toga imamo čestu pojavu velike gustoće plastičnog otpada u Korzikanskom kanalu. To se događa najčešće uz nepovoljne vremenske uvjete, primjerice kada puše vjetar sa sjeveroistoka, kada se i na obalama Korzike javljaju velike količine otpada.“

Uginula_Uljušara Možda te zanima... Pronađena plastika u želucima kitova! Eko

"Plastični 'otok' dug je desetak kilometara, ali za razliku od sličnih otoka plastičnog otpada na Pacifiku ili Atlantiku, gdje struje uzrokuju nakupljanje otpada na istim mjestima, na Mediteranu se pojavljuju zone privremenih nakupina, koje tu ostaju nekoliko dana ili tjedana, najviše dva do tri mjeseca, ali ipak nikada trajnije“, objašnjava Galgani, a prenosi Eko vjesnik.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.