Eko Miss(ija) bez plastike 04. ožujka 2019.

Mikroplastika u ribama opasno prijeti zdravlju ljudi

Foto: Damir Skok i Igor Kreitmeyer
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oceane i mora treba zaštititi od plastičnog otpada jer će u protivnom mikroplastika završiti na tanjurima naše djece! Poruka je to odaslana iz Zoološkog vrta grada Zagreba gdje je obilježen Svjetski dan divljih vrsta, ove godine vođen sloganom „Život pod vodom: za ljude i planet“.

U reformi gospodarenja otpadom dobro trebamo razmisliti o korištenju jednokratne plastike. Moramo se pobrinuti da ona ne zagađuje okoliš. Naime, odbačena plastika vjetrom i rijekama završava u moru gdje se dezintegrira do razine mikroplastike i onda ulazi u probavni sustav morskih organizama. Takva riba i plodovi mora potom završavaju na našim tanjurima“, istaknuo je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Zastrašujuća je činjenica da se svake minute negdje u svijetu jedan kamion smeća punog plastike iskrcava u more ili ocean. Zoološki vrt grada Zagreba zato održava niz edukativnih programa za najmlađe kako bi ih podučio odgovornom upravljanju otpadom.

Čovjek prekomjernim izlovom utječe na sve morske organizme

Edukacija novih generacija o zaštiti prirode jedna je od najvažnijih suvremenih zadaća zooloških vrtova. U brizi za divlje vrste velik doprinos dajemo i kroz oporavilište gdje je sada medvjedić Matija, te istraživačke projekte u kojima sudjelujemo“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. U tim su projektima, podsjetio je, morske životinje, ali i one slatkovodne, primjerice čovječja ribica.

Govoreći o morskim vrstama koje je trenutačno potrebno štititi u Hrvatskoj, Kreitmeyer je spomenuo morske krastavce.

Čovjek prekomjernim izlovom utječe na sve morske organizme – od riba do trpova. Pritisak na trpove je bio izuzetno velik zbog njihova korištenja na azijskom tržištu. Trpovi su prirodni filter našega mora i čistoća Jadranskog mora izravno ovisi o postojanju trpova u našem ekosustavu. Zato ne smijemo dopuštati njihov izlov“, poručio je Kreitmeyer.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za posjetitelje Zoološkog vrta pripremilo je zanimljiv edukativni program. Najmlađi su se s velikim zanimanjem uključivali u igru Potraga za morskim blagom, sudjelovali u malom laboratoriju Hrvatskih voda i učili o zaštićenim morskim životinjama. Bile su tu i predstava Voda je život te atraktivna likovna radionica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.