Eko 30. srpnja 2019.

Usvoji tigra: Tigrovi izumiru, a usvajanjem ih možeš spasiti!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tigar je najveća mačka na svijetu, a to veličanstveno biće je na pragu izumiranja upravo zbog djelovanja ljudi.

Days of Year prenosi da je 2010. godine osnovan prvi međunarodni sastanak kao odgovor na šokantu vijest da je u prošlom stoljeću nestalo 95% svih divljih tigrova i da ih je ostalo oko 4000

Međunarodni dan tigrova koji se održava 29. srpnja želi usmjeriti pažnju na tu činjenicu i pokušati zaustaviti njihov pad. Mnogi su faktori uzrokovali njihov pad, uključujući gubitak staništa, klimatske promjene, lov i krivolov, a Dan tigrova nastoji zaštiti i proširiti njihova staništa i podići svijest o potrebi očuvanja. 

U tome sudjeluju mnoge međunarodne organizacije, uključujući WWF, IFAW i Smithsonian Institute.

Kako ti možeš pomoći? 

Svaki tigar ima jedinstven niz pruga, poput otiska prsta, i to pomaže identificirati pojedince u divljini. Od početka 20. stoljeća populacija divljih tigrova smanjila se za oko 95%. Nažalost, u SAD-u ima više tigrova u zatočeništvu nego što je preostalo u divljini. Tigar je službeno klasificiran kao ugrožena vrsta. 

Usvajanje životinja daje ogroman poticaj radu koji radi WWF. Oni ne samo da pomažu u financiranju projekata za rad s lokalnim zajednicama radi praćenja kretanja tigrova, smanjenja krivolova te pomažu ljudima da ostvare dobrobiti od življenja u neposrednoj blizini divljih tigrova - već podržavaju i druge važne radove širom svijeta. 

Usvoji ovu prekrasnu životinju, projekt "Usvoji tigra" možeš podržati ovdje. Cilj WWF-a je povećati populaciju tigrova na 6000 do 2022. godine.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto opada populacija tigrova? 

  • Krivolov i ilegalna trgovina - Zbog tradicionalnih kineskih lijekova, tigrovi se suočavaju s problemom krivolova, jer postoji potražnja svakog dijela tijela tigra. U ilegalnom prometu divljih životinja zadržavaju visoke cijene.
  • Gubitak staništa - U današnje vrijeme i s porastom broja ljudi, šuma je sve manje. Pošumljava se iz nekoliko razloga poput poljoprivrede, industrije itd. Nastao je gubitak od oko 93% prirodnih staništa tigrova.
  • Klimatske promjene - Porast razine mora uslijed klimatskih promjena dovodi do uklanjanja Sundarbana, jednog od staništa kraljevskih bengalskih tigrova.
  • Nekoliko bolesti je također ključni faktor - Nekoliko životinja umire, a ne postoji način da se utvrdi uzrok njihove smrti. Određene bolesti šire se epidemijom, poput mačje panleukopenije, tuberkuloze itd.
  • Studija indijskog instituta za divlju prirodu (WII) u rezervatu tigrastih tipova Ranthambore (RTR) kažu da je populacija tigrova u parku tijekom godina izgubila genetsku raznolikost.
  • Degradacija staništa - velike mačke žele sigurno i nesmetano stanište za opstanak, ali nekoliko razvojnih aktivnosti u krajoliku zaštićenih područja (PA) predstavljaju veliku prijetnju tigrovima.
  • Konflikt čovjeka i životinja također utječe na populaciju velikih mačaka.
  • Nedostatak zaštitne infrastrukture.
  • Povećani turizam iz dana u dan također je jedan od čimbenika pada broja tigra.
  • Nedostatak sredstava za očuvanje tigrova također je jedan od glavnih razloga.
Možda te zanima... Tužni prizori stradavanja životinja od plastičnog otpada Eko Možda te zanima... Znaš li da neke životinje mogu predosjetiti potres i nesreću vlasnika? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.