Eko 16. studenoga 2022.

Uspjela snimiti snježnog leoparda kojeg zovu duh Himalaje

Foto: Facebook Kittiya Pawlowski Snježni leopard se nalazi na listi ugroženih životinja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američka fotografkinja Kittiya Pawlowski pješačila je 164 kilometra kako bi fotografirala jednu od najsamotnijih životinja na svijetu

Snježni leopard jedna je od najsamotnijih životinja na svijetu koja provodi dane na nemilosrdnim liticama Himalaje i drugim hladnim dijelovima središnje Azije. Malo je onih koji se mogu pohvaliti da su ga vidjeli u prirodnom staništu, a još manje onih koji su uspjeli kamerom zabilježiti njihovu ljepotu. Jedna od takvih sretnica je američka fotografkinja Kittiya Pawlowski. Na društvenim mrežama objavila je fotografije životinje poznate i pod imenom duh Himalaje, a na svojoj web stranici opisala je cijelu potragu te trenutak kada je naišla na snježnog leoparda. 

"Jednog jako hladnog jutra pratila sam ledeni rub zjapećeg ponora, promatrajući dolinu Khumbu svojim objektivom Nikkor 500 mm f/4. Na 5486 metara vrijeme je bilo nepredvidivo. U nekoliko minuta čovjek se naizmjenično smrzavao ili 'pržio' na suncu. Ova visina je granica do koje snježni leopardi lutaju, međutim, da bih dobila najbolji pogled na dolinu, morala sam se popeti. Žmirkajući kroz objektiv svog fotoaparata primijetila sam nešto u sjeni planine Pumori. Prvo sam mislila da je kamen, ali bilo je to upravo ono što sam tražila", opisala je Kittiya koja je prepješačila 165 kilometara hladnog i nepovoljnog terena zbog tog trenutka

Na društvenim mrežama njezine su fotografije dočekane s oduševljenjem, a kako prenosi The Indian Express, fotografije su već hvalili i podijelili poznati televizijski program Animal Planet te Veleposlanstvo Nepala. Snježni leopard se nalazi na listi ugroženih životinja prema podacima WWF-a, a prenose i kako je 70 posto staništa na kojem žive neistraženo što čini snježnog leoparda uistinu jednom od najmističnijih životinja na svijetu. 
 

Možda te zanima... Napušteni psi u Ukrajini strpljivo čekaju u redu za hranu Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.