Eko Mijenjam se na zeleno! 16. prosinca 2021.

Kako čitati energetske oznake pri kupnji novog uređaja?

Foto: shutterstock Od ove godine, međutim, u Europskoj uniji vrijede nova pravila označavanja energetskih razreda kućanskih uređaja. Uređaji će se odsad označavati isključivo razredima od A do G

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Više nećemo viđati pluseve uz slovo A kad budemo birali uređaj koji troši najmanje električne energije. Nove oznake daju nam više informacija i olakšavaju izbor.

Kućanski uređaji koje su posjedovale starije generacije bili su neuništivi. Radili su po nekoliko desetljeća, kvarili se rijetko i lako se popravljali. No, malotko se pitao koliko električne energije troše. Trošili su koliko su morali – puno! Danas je jedan od glavnih kriterija pri kupnji novog uređaja - bila to perilica, hladnjak, zamrzivač ili sušilica - energetska učinkovitost. Većina uređaja dosad je nosila oznaku A uz dodatak jednog ili nekoliko pluseva. U ovoj je skupini većina proizvoda izložena u trgovinama kućanskih aparata. Ne zna svatko što oni znače, no svi znamo – što je više pluseva, to bolje. Uređaj će biti skuplji, no to će nam se isplatiti na duge staze jer će trošiti manje električne energije.

Neki izračuni pokazuju da, primjerice, sušilica s oznakom A++ tijekom svog razdoblja upotrebe, što je između 12 i 15 godina, uštedi oko 3.400 kuna u odnosu na onu s oznakom A. Hladnjak s oznakom A+++ potroši 1.000 kuna manje struje od onoga iz energetskog razreda A+, a zamrzivač koji pripada energetskom razredu A+++ potroši čak 1.500 kuna manje nego onaj s oznakom A+. Iako je riječ o desetljeću u kojem se ostvaruje ušteda pa se iznosi možda ne čine drastični kad se podijele s godinama, nakon deset godina u novčaniku ćemo imati znatnu svotu uračunamo li uštede koje možemo ostvariti, ako su nam svi uređaji u domu energetski učinkoviti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uređaji će se odsad označavati isključivo razredima od A do G

Od ove godine, međutim, u Europskoj uniji vrijede nova pravila označavanja energetskih razreda kućanskih uređaja. To malo komplicira stvari, no brzo ćemo se naviknuti. Uređaji se od ove godine označavaju isključivo razredima od A do G. Napušta se označavanje A kategorije uz dodatak pluseva jer je primijećeno da proizvođači nakon postojanja ovakvog označavanja malo ulažu u inovacije i energetska poboljšanja jer se jednostavno ne mogu pomaknuti na ljestvici i marketinški osvojiti kupce. Za početak će A klasa ostati prazna upravo kako bi u nju ušli novi inovativni uređaji koji će trošiti najmanje zahvaljujući novim tehnologijama i prilagodbama. Sada postojeći najučinkovitiji uređaji prelaze u kategoriji B/C. To nikako ne znači da su lošiji i manje učinkoviti- naprotiv, slovo B označava proizvode koji su među najboljima. Stoga ih ne zaobilazite u prodajnim centrima i ne čudite se njihovoj cijeni.

Prijelazno razdoblje je 2022. godina

To se zasad odnosi na hladnjake i zamrzivače, perilice i sušilice te kombinirane uređaje, perilice posuđa, televizore i zaslone i izvore svjetlosti. Drugi uređaji poput usisavača, klima uređaja i kuhinjskih aparata uskoro će također ući u novu shemu označavanja kad se uskladi EU regulativa. Prijelazno razdoblje je 2022. godina i tijekom nje ćemo u trgovinama još viđati stare oznake.

Novina je i da će nove oznake sada imati QR kod čijim će skeniranjem kupac moći saznati sve potrebno o uređaju koji kupuje, dok će on poslužiti nadzornim državnim tijelima da prate prodaju i navike kupnje te omogućiti transparentnost. Uz QR kod bit će razvijena nezavisna aplikacija koja će omogućiti usporedbu različitih proizvoda i njihove učinkovitosti tako da ćemo se uskoro manje mučiti s odabirom uređaja.

Na naljepnici se nalaze i piktogrami koji će više govoriti o značajkama proizvoda. Bit će zadržani neki stari, no uvedeni i neki novi, a i često ćemo vidjeti prosječnu potrošnju energije na primjerice 1.000 sati rada ili na 100 ciklusa npr.pranja.

Oznake u građevinarstvu ostaju iste

Koliko je zasad poznato, oznake energetske učinkovitosti građevina zasad ostaju iste. Označavaju se slovima od A+ do G, a govore koliko se u zgradi gubi energije zbog lošeg održavanja, učinkovitih/neučinkovitih fasada i krovišta, propusne stolarije i slično. Istraživanja pokazuju da čak 83 posto zgrada u Hrvatskoj gubi goleme količine topline zbog zastarjele gradnje, neodržavanja i neulaganja u izolaciju. Ako znamo da se 40 posto sve energije potroši u zgradama, dakle stambenim prostorima, valja razmisliti o obnovi. Povrat sredstava se događa relativno brzo pa energetska oznaka građevine nije samo nužno zlo kod prodaje stana. Ona je važna informacija o tome koliko novca gubimo na nevidljiv način. On doslovno ispari kroz zidove.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.