Eko Miss(ija) bez plastike 22. listopada 2019.

U Velikoj Britaniji prodaje se više plastičnih boca nego ikad prije

Foto: Getty Images

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Naša žeđ za plastičnim bocama ne pokazuje znakove usporavanja."

U Velikoj Britaniji se prodaje više plastičnih boca za vodu nego ikad, a očekuje se snažan rast i kod onih koji koriste alternativne materijale - usprkos velikim kampanjama za smanjenje predmeta za jednokratnu upotrebu.

Stručnjaci kažu da biorazgradiva i kompostirajuća plastika - koja se često naziva ekološki prihvatljivijom - može zagađenje učiniti još gorim.

"Više nas nosi boce za višekratnu upotrebu da bi se smanjila ovisnost o plastičnim bočicama za jednokratnu upotrebu - ali naša žeđ za plastičnim bocama ne pokazuje znakove usporavanja", navodi Independent.

Možda te zanima... 90% globalnog plastičnog otpada dolazi iz 10 rijeka Eko

U 2018. godini se u Velikoj Britaniji upotreba plastičnih boca za vodu povećala za više od 7%, navodi tvrtka Zenith za istraživanje tržišta. 

"Sve što sam čula sugerira da će tržište i dalje rasti", rekla je Libby Peake, viša savjetnica za politiku neovisnog istraživačkog centra Green Alliance. Njeno istraživanje pokazuje da prelazak na aluminijske limenke, staklene boce, kartone ili čak kompostirajuću plastiku jednostavno stvara nove probleme za okolinu, a da zapravo ne smanjuje ukupnu potrošnju plastičnih boca s vodom.

Izraz "kompostiran" ili "biorazgradiv" sugerira da se plastika razgrađuje ni u što, da nestaje. Međutim, istraživači su otkrili da biorazgradive plastične vrećice i dalje mogu biti prisutne nakon tri godine na moru. Ono što je bitno, nijedan od ovih izraza ne znači da se materijal može razgraditi u prirodnom okruženju.

Možda te zanima... Zašto je i uz najbolju volju teško izbjeći plastiku? Eko

Peake je rekla: „Mislim da postoji velika zbrka u odboru, ali i različita terminologija. Neke tvrtke kažu „to je biorazgradivo“, a izraz nema priloženi standard - nema vremensko razdoblje ili uvjet."

"Čuo sam ženu kako govori o biorazgradljivim šalicama i čuo sam je kako govori: 'One su malo skuplje, ali odlične su jer ih možete jednostavno baciti na tlo nakon što završite."

"Mislim da je to uobičajena zabluda i ljudi čuju termin biorazgradiv i oni to i čine. To će zagađenje učiniti još gorim."

Prema istrazi Greenpeacea objavljenoj ranije ovog mjeseca, tvrtke koje ulažu u nastale tehnologije za recikliranje nude "lažnu nadu". Njihovo izvješće otkrilo je da samo zato što je proizvod kompostiran, biorazgradiv ili izrađen od biljaka, to ne znači da je dobar za okoliš.

Procjenjuje se da će do 2050. godine 12 milijardi tona plastike zagađivati prirodni okoliš.

Možda te zanima... Plastika ili kamenčići s plaže: Piroplastika, novi oblik plastičnog zagađenja Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.