Eko 03. rujna 2021.

U skloništu za slonove na Šri Lanki okoćeni slonovi blizanci, što je rijetka pojava

Foto: facebook U skloništu za slonove Pinnawala 25-godišnja slonica po imenu Surangi na svijet donijela blizance. Ponosni otac je 17-godišnji slon po imenu Pandu, također jedan od korisnika skloništa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U skloništu za slonove na Šri Lanki na svijet su u utorak, prvi put u gotovo 80 godina, došli blizanci, objavila je udruga za zaštitu divljih životinja.

Reuters piše da je u skloništu za slonove Pinnawala 25-godišnja slonica po imenu Surangi na svijet donijela blizance. Ponosni otac je 17-godišnji slon po imenu Pandu, također jedan od korisnika skloništa. "I slonići i njihova majka su dobro. Bebe su relativno malene, ali su zdrave", rekla je BBC-ju Renuka Bandaranaike, voditeljica Pinnawale, dodavši da se ovako nešto događa vrlo rijetko. 

Stručnjak za slonove Jayantha Jayewardene kaže da je riječ o prvim blizancima slonova okoćenim na Šri Lanki od 1941. godine. Prvi poznati slonovi blizanci na svijet su došli u divljini, u nacionalnom parku Minneriya koji se nalazi na istoku Šri Lanke.

Po podacima Društva za zaštitu životinja, izgledi da slonovi dobiju blizance iznose samo jedan posto, a većinu blizanaca na svijet donose divlje afričke slonice. Tijekom života slonice mogu okotiti između četiri i pet mladih, a skotnost u nekih vrsta traje i po 22 mjeseca.

Možda te zanima... Slonica Lanka iz NP Brijuni pokazuje znakove psihoze zbog neadekvatnog smještaja Eko

Sklonište za slonove Pinnawala utemeljeno je 1975. Svrha mu je spasiti ozlijeđene slonove i napuštene mladunce koji bi u divljini bili osuđeni na sigurnu smrt. U Pinnawali je trenutačno više od 90 slonova, a sada su na popis dodani i blizanci, ponosno je rekla Bandaranaike.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.