Eko 03. lipnja 2019.

U Parizu će zabraniti pušenje zbog zdravstvenih i ekoloških razloga

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Parizu je od 2015. godine zabranjeno pušenje na oko 500 dječjih igrališta , 2018. zabranjeno je pušenje u četiri javna parka, a tom će broju od 8. lipnja ove godine biti pridodane još 52 javne zelene površine, odluka je donesena prvenstveno kako bi se građane potaknulo na zdraviji način života, ali i zbog ekoloških razloga.

Iako su nove odredbe prvenstveno donesene zbog unapređenja zdravlja, vlasti su zabrinute i zbog onečišćenja ulica i parkova opušcima. Na pariškim ulicama svake se godine prikupi oko 350 tona opušaka od cigareta iako vlasti osobe koje bacaju opuške na pod kažnjavaju novčanim kaznama u iznosu od 68 eura, a postavljeni su i novi spremnici za bacanje opušaka.

Iako proširenje zabrane pušenja na 52 zelene površine zvuči puno, to je tek 10 posto od ukupnih zelenih površina u Parizu, a od sljedećeg tjedna kazna za pušenje na određenim zelenim površinama naplaćivat će se 38 eura.

Možda te zanima... Zašto su opušci koji završe u moru posebno opasni za ekosustav? Eko

Razgradnja opuška traje do 6 mjeseci, a filter cigarete koji je napravljen od spužvastog materijala upija vlagu i povećava svoj volumen pa se teže može i razgraditi. Procjenjuje se da njegova razgradnja traje do 10 godina. Prema Business Insideru filteri sadrže i plastiku koja nije biorazgradiva.

Iako se opušci od cigareta mogu činiti bezazlenim i relativno bezopasnim otpadom, mogu uzrokovati nepovratnu štetu oceanima i divljini općenito. Prema podacima koje je prikupio Ocean Conservancy, od osamdesetih godina prošlog stoljeća prikupljeno je oko 60 milijuna filtera cigareta.

Treba imati na umu i da filteri dok se razgrade, oslobađaju sve onečišćujuće tvari koje apsorbiraju iz dima, uključujući tvari kao što su nikotin, arsen i olovo. Te tvari kao i sitne dijelove ostalog plastičnog otpada koji se razgrađuje u morima konzumiraju različita morska stvorenja pa sve te tvari na kraju završe i na našim tanjurima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.