Eko 02. srpnja 2019.

U Južnoj Koreji više ne jedu pse: 80 pasa spašeno nakon zatvaranja tržnice psećeg mesa

Foto: Facebook/Ante Bagarić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tvrtka Humane Society International objavila je da je tržište psećeg mesa Gupo u Busanu u Južnoj Koreji, službeno zatvoreno. Gupo je bila klaonica i prodavaonica psećeg mesa u Južnoj Koreji.

Humane Society International objavio je u ponedjeljak kako su južnokorejske vlasti zatvorile Gupo. Kao rezultat zatvaranja, više od 80 pasa je spašeno i trenutno su zbrinuti u humanitarnim organizacijama, uključujući Humane Society International / Koreja.


Vijest je objavljena manje od mjesec dana nakon što je HSI prvi put objavio da će tržište biti zatvoreno kao rezultat dogovora lokalnih vlasti Busana i 19 prodavača psećeg mesa. Kada se Gupo zatvori, vlada planira pretvoriti to područje u javni park kao dio projekta urbanističkog planiranja, što je i dovelo do pregovora o zatvaranju tržnice.

 

Ovo je jedna u nizu pobjeda udruga za zaštitu životinja u njihovoj borbi protiv trgovine psećim mesom. "Južnokorejski grad Seongnam srušio je najveću klaonicu pasa Taepyeong u zemlji u studenom 2018. godine. Tamo su ih strujom godišnje ubijali na stotine tisuća, a također je uhićena većina dobavljača psećeg mesa", prema HSI.


Iz HSI-ja su napomenuli da je prilikom zatvaranja Gupa, prvi put postignut sporazum između trgovaca i lokalnih vlasti oko te teme.

"Ne mogu dovoljno izraziti svoju radost što pomažem u zatvaranju Gupa“, kaže Nara Kim, aktivistica protiv iskorištavanja pasa za hranu.  


"Zatvaranje tržišta psećeg mesa označava kraj jezivog razdoblja u povijesti južnokorejskih pasa te predstavlja početak dobre suradnje lokalnih vlasti i policije u suzbijanju industrije psećeg mesa koju većina Korejaca ne želi", kaže Kim.

Istraživanje Gallupa iz lipnja 2018. godine pokazalo je da 70 posto građana Južne Koreje više nikada ne želi jesti pseće meso. Samo tri godine ranije takvog je stava bilo 44 posto građana. Jedan od razloga je i sve veća usamljenost Korejaca na jugu.

"Znam da je pred nama još dug put do kraja trgovine mesom pasa, ali još prije dvije godine nisam mogla ni sanjati da bismo postigli ovakav napredak. Bilo mi je zadovoljstvo surađivati s vlastima u Busanu, a najveća sreća mi je što smo uspjeli spasiti preostale pse koje smo našli žive", rekla je aktivistica.

Možda te zanima... Nakon što im je vlasnik, beskućnik, primljen u bolnicu, psi ga čekali pred vratima Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.