Eko 08. rujna 2022.

U Europi ljeto 2022. najtoplije do sada zabilježeno

Vrućina
Foto: Guliver Shutterstock Mnogi vrućine teško podnose
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europske temperature bile su najviše iznad prosjeka na istoku kontinenta u kolovozu, ali su još uvijek bile znatno iznad prosjeka na jugozapadu, gdje su bile visoke i u lipnju i srpnju. Toplinski valovi prevladavali su u ovom dijelu Europe te u središnjoj i istočnoj Kini sva tri ljetna mjeseca. Sjeverna Amerika također je doživjela jedno od najtoplijih ljeta, izvještava Copernicus, služba z klimatske promjene.

"Ljeto (lipanj-kolovoz) 2022., obilježeno je s nekoliko toplinskih valova i ozbiljnom sušom povezanom s globalnim zatopljenjem, bilo je najtoplije ikad zabilježeno u Europi", objavila je u četvrtak europska služba za klimatske promjene Copernicus. Prosječne temperature bile su “najviše, kako za mjesec kolovoz, tako i za cijelo ljeto”, premašivši za tri mjeseca za 0,4°C one iz 2021., što je predstavljalo prethodni rekord, navodi Copernicus u priopćenju za javnost.

Temperature su bile “oko 1,34°C iznad prosjeka ljeta u razdoblju 1991-2020”, dodaje Copernicus. Samo u mjesecu kolovozu temperature su bile “daleko najviše” dosad zabilježene i iznosile su “1,72°C iznad prosjeka 1991-2020”. “Intenzivan niz toplinskih valova diljem Europe, zajedno s neuobičajenim sušnim uvjetima, doveo je do ljeta ekstrema, s rekordno visokim temperaturama, sušama i požarima”, navodi znanstvenica europskog instituta Freja Vamborg.

“Suša i požari u mnogim dijelovima Europe utjecali su na društvo i prirodu na razne načine”, istaknula je, podsjetivši da je prethodni rekord bio star samo godinu dana.

Možda te zanima... Toplinskim valovima davat će se imena kao i uraganima Eko Možda te zanima... 6 načina kako klimatske promjene utječu na zdravlje i što možemo poduzeti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.