Eko Eko dom 27. lipnja 2018.

Tvoj pas neprestano laje? Donosimo ti razloge i načine kako mu pomoći

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako tvoj peso tu i tamo zalaje iz čista mira, znači da te vjerojatno želi upozoriti na neku opasnost (npr. kad se neka nepoznata osoba približava dvorištu) ili te samo želi pozdraviti. Ali, konstantno lajanje moglo bi predstavljati problem.

Peseki laju kako bi komunicirali međusobno i sa svojim vlasnicima, ali ponekad lajanje 'izmakne kontroli', prenosi Everyday Health. Bilo ga malo ili puno, lajanjem ti tvoj pas pokušava reći nešto pa prije svega trebaš otkriti uzrok tome. 

Što sve znači lajanje?

Zaštita teritorija: Psi čuvaju svoj teritorij od ljudi, pasa i drugih životinja. Taj teritorij uključuje tvoj posjed, a može se odnositi i na druga mjesta gdje tvoj pas voli obitavati. 

Detekcija opasnosti: Reakcija na neku alarmantnu situaciju. 

Komunikacija: Ponekad psi laju kako bi dobili pažnju od ljudi. 

Frustriranost: Lajanje može biti rezultat frustracije zbog neke situacije (npr. ograničenost prostora, kad su psi previše zatvoreni u malim prostorima, ili nemogućnost da pronađu nekoga, drugog psa ili vlasnika dok se igraju u parku).

Anksioznost: Pseća anksioznost može biti uzrokovana separacijom od vlasnika. 

Bol: Lajanje može ukazati da psa nešto boli zbog ozlijede ili bolesti. 

Pozdravljanje: Prijateljsko lajanje može biti samo način na koji tvoj pas pozdravlja druge ljude ili pse. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda te zanima... Pričanje sa svojim ljubimcem dokaz je visoke inteligencije Eko

Možda te zanima... Ako tražiš psa koji lajanjem neće izluđivati tebe i susjede, evo nekoliko prijedloga Eko

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Savjeti kako pomoći psu da prestane puno lajati

Od brojnih zastrašujućih sprava koje se reklamiraju kao 'pomoć u discipliniranju' pasa, poput ogrlica s elektro šokovima, ili sprejeva za pse ili raznoraznih brnjica, najbolje je izabrati prirodan način pomoći svome psu

To zahtijeva više truda, strpljenja i treninga, koji će se isplatiti dugoročno. Probaj neke od ovih trikova i ustrajno ih ponavljaj kako bi pomogla svome peseku. 

Odvuci mu pažnju: Kada im je dosadno, psi će manje lajati ako ih se opskrbi s dovoljno igračka s kojima se mogu igrati. Ako laje zbog vanjskih zvukova, ne bi mu bilo loše ostaviti upaljen TV ili radio dok te nema doma jer mogu pomoći smanjenju anksioznosti nakon odvajanja od vlasnika. 

Aktiviraj ga: Redovito ga šeći i istrčavaj uz pomoć loptice, štapa ili frizbija. 

Radi na njegovom mozgu: Trening poslušnosti, bilo u školi ili doma, može pomoći poboljšati sposobnost tvoga psa da razazna što je prijetnja, a što nije. To će biti i dobra podloga za druga rješenja protiv lajanja koja će zahtijevati dodatni trening. 

Desenzitiviraj ga: Ako su lajanju uzrok vanjski zvukovi, probaj ga desenzitivirati tako da, npr. zamoliš prijatelja da ti kruži oko kuće ili pored stana dok ti treniraš svoga psa i potičeš ga da ostane tiho.   | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nauči ga razumjeti riječ "tiho": Nauči svoga psa kako reagirati na zapovijed "Tiho!", tako da mu dopustiš  da zalaje prva tri ili četiri puta, a onda mu narediš da bude tiho smirenim, ali jasnim govorom.  

Možeš mu nježno primiti njuškicu dok govoriš komandu i baciti neki teški predmet na pod kako bi mu buka i udarac odvukli pažnju.

Promijeni mu rutinu: Pas koji laje kompulzivno ili iz dosade mogao bi prestati to raditi ako napraviš neke promjene. Ako je u stražnjem dvorištu i tamo stalno laje, pokušaj ga premjestiti u kuću.

Nauči ga kako dočekati i pozdraviti druge: Pas koji laje kada pozdravlja nekoga može se naučiti da druge ljude i pse pozdravlja na nježniji način. Pripremi sve kad ti dolaze da budu što smireniji na ulazu. Kod vrata pripremi neku igračku i potiči svoga psa da se igra njome prije i kada puštaš ljude u stan. 

Dok ga šetaš, pripremi poslasticu kojom ćeš mu odvući pažnju kada hodate pored drugih pasa. 

Nemoj nagrađivati lajanje: Iznad svega, nemoj poticati lajanje svojim nesvjesnim ponašanjem. Nemoj nagrađivati psa tako da mu daš poslasticu jer laje. To jedino smiješ napraviti kada prestane lajati. Također, nemoj poticati lajanje da ga ispituješ npr. "Tko to ide?" i slično. 

Neuroznanstvenici potvrdili ono što si već odavno znala: Tvoj te pas uistinu voli!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.